A múlt vasárnapi pártkongresszus óta 1500-an kérték a felvételüket Német Szociáldemokrata Pártba (SPD). A példátlan belépési hullám mögött a  párt Angela Merkel és koalíció ellenes ifjúsági szervezete, a Juso felhívása áll.
[mnky_ads id=”10551″]

Toborzás a nagykoalíció ellen

A fiatal szocialisták vezetője, Kevin Kühnert új párttagok toborzásával akarja megszerezni a többséget a CDU-CSU-val tervezett nagykoalíció elutasításához. Egy esetleges koalíciós megállapodás esetén a 440 ezer párttagnak kell majd szavaznia és az SPD csak abban az esetben léphet be az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormányban, ha a párttagság többsége áldását adja rá.
[mnky_ads id=”10552″]
A nagykoalíciós tárgyalások felvételét a párt múlt héten vasárnap tartott rendkívüli kongresszusa már – ha kis többséggel is, mert a küldöttek alig 56 százalékának támogatásával – megszavazta ugyan, de teljesen világossá vált, hogy az SPD tagságának egy jelentős hányada ellenzi, hogy 8 évnyi közös kormányzás után az SPD, újabb 4 évre a CDU-CSU jobboldali keresztényuniós pártokkal kösse össze a sorsát.

- Hirdetés -

A 2017 szeptemberében tartott választáson az SPD és a CDU-CSU pártszövetség is érzékeny veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben megerősödtek a szélsőséges politikai erők, és a parlamentbe, a Budestagba jutott a neonáci kötődésükről vezetői miatt bírlált Alternative für Deutschland (AfD) nevű párt. Az SPD tagságának egy rész és a Jusso a párt megújítását és a nagykoalíció elutasítását követeli. Úgy vélik, a szociáldemokrata értékek megőrzése érdekében ellenzékben kell az SPD-t megreformálni.
[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét