Tömegkarambol az M3-as autópályán – Ráfutás

Négy autó ütközött össze Budapest XV. kerületében, az M3-as autópálya bevezető szakaszán. A rendőrség tájékoztatása szerint a balesetben egy ember megsérült. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Ráfutásos balesetet szenvedett négy személyautó

Budapest XV. kerületében, az M3-as autópálya bevezető szakaszán, a Kozák térnél – közölte honlapján a katasztrófavédelem. A tájékoztatás szerint a balesethez műszaki mentés céljából a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az egyik járművet.

A rendőrség információi szerint a négy autó 2023. január 28-án 15 óra 40 perc körül ütközött össze az M3-as autópálya bevezető szakaszán a főváros felé vezető oldalon, a XV. kerületi Szerencs utca kereszteződésénél- írja a police.hu.

A ráfutásos balesetekről

Szinte minden évszakban előfordul, különösen ősszel és télen, leginkább autópályákon és forgalmas városokban ráfutásos baleset. Nem ritkán hat-nyolc-tíz autó is egymásba rohan. A középen levők járnak a legrosszabbul, mert a kocsi eleje és hátulja is sérül. Szerencse, ha az ember nem. a balesetek ezen fajtájának oka kizárólag a figyelmetlenséggel és a nem megfelelő követési távolság betartásával magyarázható.

Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata, a minimum két másodpercnyi követési távolság betartása az előttünk haladó jármű mögött, valamint a kicsivel több odafigyelés már jelentősen csökkentené ennek a baleseti típusnak a bekövetkezését.

A két másodperces szabály több Európai országban is elterjedt. Lényege, hogy az előttünk haladó jármű mögött annyi métert hagyjunk követési távolságként, amennyit járművünk aktuálisan két másodperc alatt megtesz. Korszerű autókban már van olyan mérőműszer, amelyet ha lehívunk, a műszerfalon jelzi, hogy az előttünk haladó jármű és az általunk vezetett kocsi között hány másodperces a távolság. Ennek hiányában a szemünkre hagyatkozhatunk.

(Képünk illusztráció, police.hu)

(Forrás)

Ezekről írtunk ma!