Connect with us

Kerítésen innen

Tompos Márton: a Momentum elnökeként annyit ígérhetek: kevesebb beszéd, több cselekvés

Tompos Márton: a Momentum elnökeként annyit ígérhetek: kevesebb beszéd, több cselekvés
Megosztás

Tompos Márton lett a Momentum új elnöke. „A Momentum elnökeként annyit ígérhetek: kevesebb beszéd, több cselekvés. A szabadelvű és cselekvő politika képviselői ott lesznek, amikor leváltjuk ezt a rendszert. A Momentumnak ezen az úton kell tovább haladnia. Köszönöm a bizalmat!” – kommentálta megválasztását a politikus Facebookon.

Három szavazattal -103-100- nyert Fekete-Győr András ellenében

Emlékeztetőül

A Momentum korábban a 3,7 százalékos eredményével nem került be az Európai Parlamentbe és a Fővárosi Közgyűlésbe sem. A választás másnapján Donáth Anna bejelentette, hogy lemond a párt éléről, majd a teljes elnöksége követte a példáját. A vasárnapi tisztújításon a párt két országgyűlési képviselője szállt versenybe az elnöki posztért:

  • Fekete-Győr András, a párt alapító elnöke, volt miniszterelnök-jelöltje és
  • Tompos Márton, a Momentum jelenlegi alelnöke, aki az elmúlt években leginkább a korrupciós ügyek felderítésével lett ismert.

Öt éve a választóknak még 9,93 százaléka szavazott a Momentumra, és két képviselőt, Donáth Annát és Cseh Katalint delegálhattak az Európai Parlamentbe.

A Momentum adja a polgármestert (Soproni Tamás Terézvárosban és Rózsa András Zuglóban) két fővárosi kerületben is,

de egyetlen megyei jogú városban sem jött össze a győzelem az ellenzéki pártnak. A 19-ből 17 vármegyei közgyűlésbe jutottak be az ellenzéki párt képviselői.

A választás másnapján Donáth Anna bejelentette, hogy lemond a párt éléről, majd az elnökségből távozott Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna. 

A Népszava korábban arról írt, hogy a választási bukás óta szinte polgárháborús viszonyok alakultak ki a párton belül, és komoly vetélkedés alakult ki a két elnökaspiráns között.

Azt, hogy valóban szoros lehetett a verseny, jelzi az is, hogy csak délután öt óra felé született eredmény, és az elnökségi tagokról szóló vita még csak most kezdődik.

Szerző