Tompos: a magyar állam keresve sem találhatott volna zűrösebb céget a kínai vakcinák megvásárlására

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Fegyverszállítmányok Észak-Koreából Iránba, mexikói drogbárók dollármilliárdjai, Oroszország valaha volt legnagyobb adócsalása – egy a közös bennük: a kínai vakcinákat Magyarországnak eladó cég korábbi tulajdonosa – fejtette ki véleményét a csütörtökön közzétett szerződések kapcsán Tompos Márton, a Momentum politikusa.

„Gulyás Gergely FB-oldalán hozta ma nyilvánosságra a kínai vakcinák szerződéseit,

amiből az derül ki, hogy egy közvetítőn, a Danubia Pharma Kft-n keresztül vásároltunk több millió adagot.

A Danubia Pharma Kft. tulajdonosa 2020. november 27. óta a Syntonite Med Zrt.

Jó időzítés, hiszen három héttel korábban jelentette be a kormány, hogy kínai gyártótól kap vakcinát bevizsgálásra Magyarország. A Syntonite Med Zrt-ről egyébként annyit lehet tudni, hogy 1 fő van benne, a jelenlegi ügyvezetője pedig Tuza Máté, aki a Danubia Pharma ügyvezetője is egyben.

A Danubia Pharma előző tulajdonosa,

(2013 és 2020.11.27. között) dr. Lachmann Nobert volt, akiről 2016 írta meg az átlátszó.hu , hogy

“496 millió forint EU-s pénzből mindössze 59 darab földbe ásott lyukat sikerült összehoznia a beruházónak, aki a támogatást logisztikai csarnokra és tápszergyárra kapta.”

Eggyel érdekesebb viszont a korábbi tulajdonosi kör:

mindössze bő egy hónapig 2013.02.28. – 2013.04.02. között volt a Idependent Pharma Invest Ltd. tulajdonában a Danubia Pharma.

Ezt az Angliában bejegyzett céget egy Stella Georgette Port-Louis nevű hölgy alapította

Rá még visszatérünk, de nézzük meg először a cég két irányítóját, Dr. Vámosi Bélát és Dr. Szeverényi Márk Mihályt. Vámosi Béla a már említett Lachmann úr üzlettársa, jelenleg többek között annak a Q Pharmának az igazgatósági tagja, ami az előbb említett 496 milliós bicskei csarnok és tápszergyár építésére kapott támogatást. Szintén igazgatósági tag itt Dr. Szeverényi Márk, akiről a Válasz Online írta meg, hogy a kormányzati lélegeztetőgép business központi figurája.

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Pin It on Pinterest