Tompos: a magyar állam keresve sem találhatott volna zűrösebb céget a kínai vakcinák megvásárlására

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

Azonban még mindig nem értünk a furcsaságok végére:

a cég legelső tulajdonosa az a Batavia Investments Ltd volt, amit Vanuatuba, a csendes-óceáni adóparadicsomba jegyeztek be. A Batavia ottani ügynöke pedig nem más mint a GT Group Limited.

Itt válik igazán érdekessé a dolog,

mert Gt Group Ltd a világ egyik legismertebb offshore-királyának, Geoffrey Taylornak a cége. Geoffrey Taylorról már sokan és sokat írtak, összefoglalni is nehéz, hogy mennyi üzlethez adta a nevét, pontosabban valamelyik offhshore cégét: fegyverszállítmányok Észak-Koreából Iránba, mexikói drogbárók dollármilliárdjai, Oroszország valaha volt legnagyobb adócsalása – egy a közös bennük: Geoffrey Taylor. Ha valakit érdekel az Új-Zélandra kivándorolt, majd Ausztráliába átköltözött brit története, itt találja angolul:

Ráadásul nem a Batavia az egyetlen, ahol Taylor feltűnik:

az Independent Pharma Investet, azaz Vámosi és Szeverényi urak angliai cégét alapító Stella Georgette Port-Louis vállalatok százaihoz köthető, egy új-zélandi cikk szerint egytől egyig jogosulatlanul. Port-Louis nevét ugyanis a brit-új-zélandi-ausztrál offshore-király simán csak felhasználta.

Adódik persze a kérdés, hogy mégis hogyan kerül a világ másik feléből egy offhsore-király vállalata Szeverényiékhez?

A válasz (valószínűleg): Kiss László György. Az azóta már letartóztatott Kiss Románia legnagyobb offshore ügynökségét irányította, többek között Taylorral is vitt közös céget.

Kiss pedig már itthon is ismerős lehet:

feltűnt az azeri baltás gyilkos kiadatása körül , illetve tárgyalt az akkoriban csak “Habony Árpád hitelezőjeként” ismert Tombor András cégével, a Multireklámmal is.

Összefoglalva tehát a magyar állam keresve sem találhatott volna zűrösebb céget a kínai vakcinák megvásárlására. Hogy miért ők lettek kiválasztva? Hogy mennyi volt a jutalékuk? Hogy kivel tárgyaltak és hogyan? Ezek azok a kérdések, amikre nem kapunk választ a szerződésekből.

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse