Tordai Bencét pénzbírsággal, Demeter Mártát felmentéssel büntették

Roma- és zsidóellenes szemléletűnek minősítette a Jobbikot hétfőn napirend előtt Farkas Félix roma szószóló az Országgyűlésben. Esküt tett három új képviselő.

Kinevezések

Szűcs Lajos jegyző ismertette Áder János államfő államtitkári megbízatások megszűnéséről és államtitkári kinevezésekről szóló átiratait. Ezek értelmében Aszódi Attilát február 1-jétől Kovács Pál váltja a Miniszterelnökség paksi erőmű-kapacitás fenntartásáért felelős államtitkári posztján, míg az agrártárca államtitkári posztján Bitay Márton Örsöt Zambó Péter váltja február 19-étől.

A képviselők 106 igen szavazattal, 4 ellenszavazat mellett fogadták el az Országgyűlés tavaszi munkarendjét. Emellett döntöttek a tavaszi ülésszakra vonatkozó, házszabálytól eltérő felszólalási lehetőségekről is, a kezdeményezést 126 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

A képviselők ugyancsak egyhangúlag, 108 igen szavazattal biztosítottak napirend előtti felszólalási lehetőséget Farkas Félix roma szószólónak.

Roma szószóló: a szocialisták és a jobbikosok nem is ellenségek

Mára egyértelmű, hogy a szocialisták és a jobbikosok nem is ellenségek, ami a romagyilkosságok idején még csak gyanú volt – jelentette ki Farkas Félix roma szószóló, rámutatva, hogy a két párt tagjai közös rendezvényeken vesznek részt, és a baloldal nem határolódik el a Jobbik ideológiájától.

Felidézte Sneider Tamás Jobbik-elnök nemrég napvilágra került kijelentéseit: „jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök”, és azt mondta: a Jobbik elnökének le kellene mondania mandátumáról.

Kijelentette: az 1990-es években valamennyi roma rettegésben élt Magyarországon, amikor skinheadek járták az országot. Később az utcai csoportok formalizálódtak, és politikai párt is alakult ebben a szemléletben, Jobbik néven – mondta. A Magyar Gárda a szocialista kormányzás alatt büntetlenül masírozhatott az országban – fogalmazott, legfájóbbnak a romagyilkosságokat nevezve. Szélsőségesen roma- és zsidóellenes szemléletűnek nevezte a Jobbikot, és azt mondta: „önök nem változnak meg soha”.

A Ház elfogadta napirendjét azzal a változtatással, hogy a Kúria 2017-es tevékenységéről szóló beszámolóról nem szavaznak.

Jobbik: Farkas Félix nem szólalhatott volna fel

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője – aki frakciótársaival visszatért az ülésterembe a korábbi kivonulás után – ügyrendi felszólalásában azt mondta: a roma szószóló nem szólalhatott volna fel, mert annak engedélyezéséhez a jelenlévő képviselők négyötödének támogatása szükséges. AJobbik képviselői pedig – bár nem nyomtak gombot – jelen voltak, képviselői kártyájukat behelyezték az ülésterem készülékeibe. A politikus a Házbizottság összehívását kérte az ügyben.

Kövér László házelnök úgy felelt neki: ügyrendi kérdésekkel forduljanak az ügyrendi bizottsághoz, de „nincs igazuk, az van jelen, aki a szavazásban részt vesz”.

A bíróság aranykora(?)

Az OBH elnökének 2017-es beszámolóját 117 igen szavazattal, 28 nem ellenében hagyták jóvá.

Handó Tünde, az OBH elnöke az általános vitában azt mondta, a kiegyezés kora óta nem látott aranykor köszöntött be a bírósági szervezetben. Beszédében kitért az infrastrukturális fejlesztésekre, a többletforrásokra, amelyekre a 19. század óta nem volt példa.

A parlament ezt követően 117 igen szavazattal, 28 nem ellenében fogadta el a legfőbb ügyész beszámolóját.

Polt Péter korábban elhangzott felszólalásában elmondta, a 2017-es adatok azt mutatják, az ügyészség működését a törvények tisztelete, a hivatás magas szintű ismerete jellemezte.

Nem függesztették fel Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogát

Az Országgyűlés – a magánvádas ügyekben kialakított gyakorlatának megfelelően – nem járult hozzá Budai Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséhez 22 igen, 117 nem szavazattal.

A kormánypárti politikussal szemben Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja tett feljelentést becsületsértés vétsége miatt. A feljelentő szerint Budai Gyula, még a parlamenti választás előtt, egy tavaly márciusban a Czeglédy-üggyel kapcsolatban adott ki a személyét sértő, társadalmi megbecsülését csorbító, valótlan kijelentéseket tartalmazó közleményt.

Csökkentették Tordai Bence (Párbeszéd) tiszteletdíját

A parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.

Tordai Bencét a parlament december 10-i ülésén tanúsított magatartása miatt büntették. Az ellenzéki frakciók aznap obstrukcióval próbálták megakadályozni a parlament napirendjének elfogadását, ezzel tiltakozva a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt. Az ellenzék 2925 módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyről az ellenzék tiltakozása ellenére, egy szavazással döntött az Országgyűlés.

Az ülésnapon Tordai Bence több ellenzéki képviselőtársával a határozathozatalkor füttyszóval, hangos bekiabálással, majd folyamatos sípszóval zavarta, akadályozta az Országgyűlés munkáját a határozat szerint, amely kitér arra: a napirend elfogadása kiemelkedő jelentőségű, így az arról történő szavazás akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselő magatartása súlyosan sértette.

A határozat azt is kimondja, mivel Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője is, a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartása alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa „a plenáris viták – a közügyek megvitatásához méltó – színvonalába vetett közbizalmat”.

A házbizottság ülésén nem volt konszenzus a képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről. Az Országgyűlés elnöke saját jogkörében eljárva hozta meg a döntést. Tordai Bence ezt követően fordult a mentelmi bizottsághoz, kérve a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, a testület azonban elutasította kérését, így került a plenáris ülés elé a kérdés.

Személyi döntések

A jegyzői megbízatásáról tavaly december 10-én lemondott jobbikos Szávay István helyére a szintén jobbikos Lukács László Györgyöt választotta meg az Országgyűlés egyhangúlag, 144 igen szavazattal.

A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük