Kerítésen innenKiemelt hírek

Török Gábor: „az ellenzéknek bizonyos értelemben az lenne a legjobb, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert”

Török Gábor: erre készül Orbán a választással kapcsolatban?

„Az ellenfél feljött a pályára, így lesz mérkőzés is” – fogalmazott Török Gábor politikai elemző a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban, aki azt mondja: ha most vasárnap lenne választás, nem tudná megtippelni a nyertest. Hozzátette: nem szabad túlértékelni az ellenzéki összefogást.

Az egyfejű, aki nem Süsü…

Török szerint 2010 óta most először lesz valódi tétje a választásoknak, ám, ahogy fogalmaz,

„egy egyfejű sárkány fog megküzdeni egy többfejű sárkánnyal, és a politikában az egyfejűek sokkal hatékonyabbak”.

“a politikában az egyfejűek sokkal hatékonyabbak..”

Török szerint 10–12 évnyi tudatos politikai kormányzás és hatalmi átrendeződés után a Fidesz jelentős erőforrásbeli fölényben van. Lesz ugyan két nagy lista 2022-ben, de a lehetőségeik merőben eltérőek lesznek.

Az erőforrásokban tapasztalható különbségeken túl politikai vezetésben, szervezetépítésben, stratégiaalkotásban és politikai tervezésben is jelentős fölényt lehet látni kormányoldalon. Ráadásul egy egyfejű sárkány fog megküzdeni egy többfejű sárkánnyal, és a politikában az egyfejűek sokkal hatékonyabbak.

“Ezt a helyzetet eddig meglepően jól kezelte az ellenzék, de mégiscsak versenyhátrányról van szó. Ezért sem szabad túlértékelni, hogy egy évtized után teljesítették a versenybe szállás minimális előfeltételét. Persze, a Fidesz is hibázhat, elképzelhető, hogy ezt az előnyös pozíciót nem tudja jól kihasználni – de ha hozza azt, amit a korábbi kampányokban megszokhattunk tőle, akkor esélyesként fordulhat rá 2022-re.”

Az ellenzék esélyéről….

A politikai elemző úgy látja, hogy a migrációval, a rezsicsökkentéssel szemben az ellenzék nem tudott sikeresen érvelni, de a járvány alatti kormányzati teljesítmény már igen. Szerinte erről

„a kormány mellett lesz esélye felépíteni saját narratíváját”

– szemlézte az interjút a 24.hu. A kormánypártnak nagy veszélyforrás, hogy a pandémia elvette a kellemes gazdasági környezetet, a korábbiaktól eltérően nem a Fidesz tematizálja majd a közbeszédet.

A kampányt „a járvány- és válságkezelés fogja meghatározni”.

Török Gábor hozzátette azt is, hogy jelenleg a két nagy választói tömb mérete hasonló, ezért kis dolgok dönthetnek majd 2022-ben. Sok a bizonytalanság még az sem egyértelmű, hogy az ellenzéki előválasztás segít vagy rombol.

Dobrev, Karácsony, Jakab, vagy…?

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről elmondta: Jakab Péter látványos megerősödése ellenére azt tippeli, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is elindul az előválasztáson. Az elemző elárulta, hogy a kormányközeliek szemében ideális ellenfélként

“nemcsak Dobrev Klára neve merül fel lottóötösként, hanem sokszor Jakab Péteré is.”

Hozzátette

„Az reális, hogy Dobrev Klára győzelme lenne a legjobb a Fidesznek, az ő jelöltsége hozná legnehezebb helyzetbe az ellenzéki együttműködést”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

– fogalmaz Török.

„Az ellenzéknek bizonyos értelemben az lenne a legjobb, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert” – nyilatkozta.

 

török

Comments (3)

  1. Szerintem KG jó főpolgármester, és nem kellene váltania. Ha az ellenzék győz 22-ben, Budapest is több forráshoz jut, ahogy az ellenzéki vezetésű nagyvárosok is. Mivel a FIDESZ a fideszeseknek már osztogatott, azokat annyira nem kell majd talán támogatni. Persze, mindegyiknek vissza kell adni az elvont tulajdonát, bevételi forrásait, és a fontos projektek – nem túlárazva – megvalósulhatnának.
    Mintha mindenki elfeledkezne MZP-ről. Pedig sokat számít, hogy az ő elutasítottsága bal-, liberális és jobboldalon is alacsony. Okos, rátermett, jól beszél, van kisugárzása, és még nem kezdte el igazán a kampányát. De érdemes megnézni, miket csinált HMVhelyen, akkor, amikor a fideszesek mindenben igyekeztek keresztbe tenni neki. Jakab Péter szókimondása, őszintének ható /gondolom, az is/ felháborodása OV. tettein, jó pártszervezése is nagyon szimpatikus. Én, szociális érzékenységű, demokrata konzervatívként mégis MZP mellett teszem le a voksomat. Ja, és Klára asszony jó helyen van az EP-ben, szerintem.

  2. Az ellenzéki előválasztásról: ismernünk kellene a közös programot, amit mindegyik párt és képviselő támogat. Pl. minimál nyugdíj, családi pótlék, ápolási díj emelése, progresszív adózás, adómentes minimálbér éééés jövedelem, gondoljunk már szegény, csóró szabadúszókra is. Elszámoltatás, vagyonosodási vizsgálatok, új alkotmány, FUDAN, Paks II, B-B vasút szerződéseinek felmondása, stadionépítések leállítása, EU Kelet helyett, KESMA, alapítványok, migráció, járványkezelés stb. Ezenkívül a helyi jelölteknek ismertetniük kellene, hogy mit akarnak tenni a településükért. Az előválasztás nem az eltérő pártprogramokról szól, hanem arról, hogy az emberek kit tartanak a leghitelesebbnek, legrokonszenvesebbnek, így ki az, akinek esélye lehet nyerni. Szerintem.

Szólj hozzá!