Sorting by

×

Török Gábor: az elmúlt 12 évben először fordul elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora

Váratlanul nehéz helyzetbe került a Fidesz a 2022-es választás előtt – mondta a hvg360-nak Török Gábor politikai elemző. Az elmúlt 12 évben először fordult elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora. a nagyon érdekes gondolatokat tartalmazó beszélgetésből adunk ízelítőt.

Merre tovább?

hvg360: A háború kitörésekor azt írta, hogy a külső válsághelyzetek általában a hatalmon lévőket erősítik – mert az emberek a kormánytól várnak védelmet -, azonban nem egyértelmű, hogy most itthon, a Fidesz esetében is ez a helyzet. Egy hét alatt lett pontosabb képe?

Török Gábor: Továbbra sem egyértelmű a helyzet. Bár ilyen szituációkra a tankönyvi példa az, hogy a kormányon lévők erősödnek meg, Magyarországon sok körülmény árnyalja a képet. Alig egy hónappal a választás előtt a Fidesz olyan helyzetben találta magát, amelyre nyilvánvalóan nem készült, készülhetett fel, és amely teljes mértékben átírta a forgatókönyveket, olyan új helyzetet teremtett, amilyenre korábban nem volt példa. Az elmúlt három választás előtt a közelében sem voltunk egy olyan helyzetnek, amikor a Fidesznek olyan dolgokat kell tennie, vagy azzal kell foglalkoznia, amivel nagyon nem szeretett volna, és olyan módon, ahogyan szintén nagyon szerette volna. Ilyen szempontból azt tartom a legfontosabbnak, hogy az elmúlt 12 évben először fordul elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora.

hvg360: Ezt miből látja? Vannak olyan adatok, amelyek alapján lehet ezt állítani, vagy ez csak egy érzés?

A “szörny”

T. G.: Nincsenek friss kutatási adatok a kezemben, de amúgy is szkeptikus lennék azokkal kapcsolatban. De anélkül is látszik, hogy a Fidesz szavazótábora az orosz-ukrán háború és az elvárt magyar álláspont kérdésében megosztott. Ez persze nem független a Fidesztől, amely az elmúlt években gondosan „felnevelt egy olyan szörnyet”, a propagandájával táptalajt adott egy olyan gondolkodásnak, amelyik most részben a lépéseit veszélyezteti, korlátozza, részben a saját politikájára lehet veszélyes. Ez pedig a kormánypárti oldal gondolkodásába nagyon mélyen beépült orosz propaganda. Ezzel hirtelen két korlátja lett a kormányzati politikának. A szövetségesi elvárások korábban is megvoltak, de egy háború esetén ez egészen mást jelent, mint békeidőben. A másik oldalon pedig a saját választóinak egy része állít korlátot, mikor erőteljesen elvárja, hogy a kormány folytassa a keleti nyitás politikáját, az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok mellett. Ez nagyon megnehezíti Orbán pávatáncát. Ahogy korábban írtam, nehéz úgy pávatáncot folytatni, hogy az ember kések között táncolt. Ezt látom továbbra is: bármerre fordul a Fidesz, az veszteséget okoz számára. Ez nem azt jelenti, hogy a Fidesz elvesztette a választást, csak azt, hogy váratlanul nehéz helyzetbe került a 2022-es választás előtt.

Választási latolgató

hvg360: Az orosz-ukrán háború miatt elveszítheti Orbán a választást?

T. G.: Enélkül is elveszthette volna a Fidesz a választást, bár a háború előtt ezt egy nagyon nehezen elképzelhető szituációnak gondoltam. Még most sem lehet pontosan megítélni, hogy mi lesz a reakció. Látszik, hogy a Fidesz próbál a jó irányba tapogatózni, és ebben a nehéz helyzetben is próbál olyan kommunikációs irányokat találni, ami rezonálhat a választóközönségéével – ilyennek gondolom a békepártiság hangsúlyozását -, csak aztán mindig történik valami, ami újabb nehézséget okoz, és amire ismét reagálni kell.

Például a fegyverszállítások kérdésére, a NATO-kapcsolatokra, vagy éppen Ukrajna EU-s tagságának a kérdésére. Ez mind olyan, ami megosztja a Fidesz-tábort, nem pedig újabb támogatókat hoz a kormánypártnak.

Olvassa el a teljes cikket a hvg 360° oldalon!

(Minden a háborúról!)

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Török Gábor: az elmúlt 12 évben először fordul elő, hogy az egész országot foglalkoztató ügyben láthatóan megosztott a kormány saját szavazótábora

 • 2022.03.02 - 16:19
  Közvetlen hivatkozás

  Naiv, naiv, naiv!
  Echtfideszes ismerőseim a szájukba adott szöveget szajkózzák – már nem tudnak önállóan gondolkodni. Ez: a háborút az USA okozta, Biden báb, de a mögötte állók hergelték Ukrajnát, Putyin kénytelen volt lépni, de nem akarja elfoglalni Ukrajnát, csak a donyeckieket védi.
  Szóval: Putyin, aki három, sőt, ha F.O.országot vesszük, 4 oldalról támad, és próbál elfoglalni egy szuverén államot, rakétázza a civileket, kórházakat, óvodákat, stb., az amerikaiak áldozata, és a nyugat ostoba, mert nem veszi észre, hogy belesodorják a háborúba, az USA meg röhög a markába. – Na, ez az a maszlag, amit a hívők hisznek. És Putyin persze nem támad civilekre, és senki sem akarja Zelenszkijt megölni. Ezt mondják.
  Nemcsak két Magyarország van már, de két világ is.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.