Amikor Orbán elveszíti a varázsát…..

Török hangsúlyozta, amikor királyságot mond, nem a struktúráról beszél, különösen nem a középkori formában, hanem a személyközpontúságról, a jelenlegi hatalom azon sajátosságáról, hogy ereje nem intézményekben rejlik, hanem karizmában és személyi hatalomban. Ezért is gondolja, hogy amikor egyszer majd a vezető elveszíti varázsát a saját táborában vagy bármilyen más okból kikerül a képletből, alapvetően új helyzet jön létre:

“A személyes hatalmon kívül nagyon fontos az udvar szerepe. A miniszterelnök nem intézményeket teremt vagy felügyel: személyek veszik körül. Ezt a kört nevezték a középkorban udvarnak. Amikor arról beszélek, hogy feudális viszonyok uralkodnak a magyar politikában, akkor nem hűbéresi rendszerre gondolok, hanem ezekre a személyi kapcsolódásokra, amik összehozzák a MÁV-vezért és a nagyvállalkozót egy jachton.” /……../ “Orbán Viktor nélkül nincs: ez az ő konstrukciója, ő építette fel, és a meghatározó szereplők is hozzá kötődnek.”

A vakhit

A Fidesz jövője szempontjából kiemelte, Orbán személye, karizmája, a belé vetett hit tartja össze a közel 2,5 milliós – amúgy nagyon is heterogén – tábort. Továbbra is az a kérdés, mi történik, ha őt kivesszük ebből a képletből:

“És egyszer kivesszük – nem tudom, mikor, lehet, hogy nem a mi életünkben, de egyszer biztosan. Szerintem egy ilyen helyzetben például Lázár János nem indulna rossz eséllyel a jobboldalon, és számos olyan mai vezetője van a Fidesznek, aki vele szemben teljesen esélytelen lenne. Persze ez is egy kettősség: ma nyilván menőbb Gulyás Gergelynek lenni, mint Lázár Jánosnak, hiszen ma bizonyára őt hívogatják azok, akik akarnak valamit.”

Nem egy vezető, hanem 100 alkalmas helyi…..

A politológus úgy gondolja, az önkormányzati választás azért is szerencsés az ellenzék számára, mert nem egy vezetőre van szükség – ilyen valóban nincs is a színen –, hanem 50-100 helyben alkalmas emberre, azok pedig nyilván vannak:

“Minden a megállapodásuk mellett szól most, ez a választóik elvárása és ez a helyzet kulcsa is–ha így se tudják megcsinálni, akkor tényleg örök kárhozatra vannak ítélve, lesz rajtuk egy jó nagy bélyeg, hogy ezek tényleg hülyék, menthetetlenül hülyék.”

(Eredeti cikk: 24.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét