A történelemátírás nem magyar találmány, de azért élünk vele rendesen - Városi Kurír

Sorting by

×

A történelemátírás nem magyar találmány, de azért élünk vele rendesen

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csalódottságának, ugyanakkor megértésének is hangot adott amiatt, hogy a lengyel államfő aláírta azt a törvénymódosítást, amely szerint büntető eljárást indíthatnak azok ellen, akik Lengyelországot a náci Németország tetteiben való bűnrészességgel vádolják.

Hirdetés

Duda aláírja

Egészen mostanáig bizonytalan volt, hogy Duda aláírja-e a törvényt, hiszen Izraeltől az Egyesült Államokig kormányok és magánszemélyek tömegei tiltakoztak ellene, s miután a lengyel parlament felsőháza megszavazta, maga az elnök is úgy fogalmazott, hogy alapos elemzésnek veti alá.

A latin-amerikai körúton tartózkodó külügyminiszter rövid kommünikében reagált arra, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: aláírja a törvénymódosítást.
Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok csalódott, hogy Lengyelország államfője aláírta a törvényt, amely

“büntetni rendeli, ha náci bűnöket tulajdonítanak Lengyelországnak”.

Tillerson hozzátette: Washington tisztában van vele, hogy a törvénymódosítást még a lengyel alkotmánybíróság megvizsgálja. De

“e törvény végrehajtása kedvezőtlenül érinti a szólás és a tudományos kutatás szabadságát.”

Ne sérüljenek a szabadságjogok

Az Egyesült Államok újra megerősíti, hogy a ‘lengyel haláltáborok’ kifejezés fájdalmas és félrevezető”. Washington megítélése szerint e történelmi pontatlanságok megviselik Lengyelországot – amelyet a közlemény “erős szövetségesnek nevez” -, és fel kell vennie a harcot ellenük, de oly módon, hogy közben ne sérüljenek az alapvető szabadságjogok.

A kommüniké hangsúlyozza,

“a megtévesztő nyelvezet legyőzésének legjobb eszköze a nyílt vita, az ösztöndíj és az oktatás”.

Andrzej Duda lengyel elnök a Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvényt módosító jogszabály aláírását jelentette be, utólagos normakontrollt kérve az alkotmánybíróságtól.

(forrás: MTI)

A snassz négyes – ők Európa önjelölt megmentői

Orbán Viktor: „veszélyes dolgok” vannak készülőben!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.