A Demokratikus Koalíció (DK)országgyűlési határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a magyar parlament ítélje el a török agressziót Szíriában – közölte Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

A parlament elítélné a török vérontást

A politikus elmondta: a határozati javaslat szerint a parlament elítélné a török vérontást, felszólítaná Törökországot a támadás azonnali leállítására, és kiállna az ártatlanul legyilkolt és üldözött civilekért, valamint Európa biztonságáért.

Hangsúlyozta: azért tartják fontosnak, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be a török agresszió elítéléséről, mert álláspontjuk szerint október 9-e óta Törökország a nemzetközi jog által elítélt, agresszív és népirtó háborút folytat Szíriában. Hozzátette: a török hadsereg nemcsak katonák ellen harcol, hanem civil polgári vezetőket gyilkol meg, kisgyerekeket bombáz, és családok, emberek százezreit űzi el az otthonaikból.

Súlyos bűn

A DK frakcióvezető-helyettese történelmi szégyennek nevezte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a háborús agresszor, Erdogan pártjára állt. A DK azt is súlyos bűnnek tartja, hogy a magyar kormány megakadályozta, hogy az Európai Unióban idejében megszülethessen a török támadást elítélő nyilatkozat.

„Erdogan török elnöknek véres a keze és ebből a vérből Orbán Viktorra is fröccsen”

– fogalmazott.

Közvetlen veszély

Arató Gergely szerint nyilvánvaló, hogy a török támadás Európára is közvetlen veszélyt jelent, hiszen a harcok miatt újabb menekülthullám indulhat el Európa irányába.

Úgy vélte: vasárnapi kiderült, hogy „ha nincsenek menekültek a határnál, akikkel lehetne riogatni a magyarokat, akkor Orbán Viktor és rendszere bukásra van ítélve”. Ezért úgy tűnik, most abban érdekelt a magyar kormány, hogy támogasson egy olyan háborút, amely újabb menekülthullámot indít el – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: a DK „nem fog elmenni szó nélkül” amellett, hogy

Orbán Viktor „a diktátorok iránt közismert rokonszenvétől hajtva” most is Erdogannal fényképezkedik, tőle „zsebel be dicséreteket”, majd hivatalos látogatásra hívja a „véres kezű diktátort”.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét