Törvényes lesz, hogy katonák szállják meg a lakását!

A fideszes törvényalkotás diszkrét báját mutatja, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter tényként beszélt a még csak javaslat formájában létező változásokról, aminek egyike arról rendelkezik, hogy beköltözhetnek Önhöz is a bakák. A mai körülmények között Magyarországon egyértelmű, hogy a fideszes módosításokat elfogadja a kormánypárti kétharmad.

A javaslatok közül már több ismert,

így az a terv, hogy megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén már ötvenéves férfiakat is hadra fognának – ezzel elvileg 850 ezer fős tömeget lehetne mozgósítani.

Megsértődne, ha alkalmatlan lenne katonának? Németh Szilárd “élethosszig tartó” behívhatóságról álmodik?

Van azonban egy sokszor emlegetett, de kevéssé ismert kategória,

a honvédelmi veszélyhelyzet, amit békeidőben is bevezethet a kormány. A parlament oldalára feltöltött dokumentumból kiderül, hogy ilyen helyzetet akkor rendelhetnének el, ha a Magyarországgal szomszédos államban kialakult és katonai kezelést is igénylő és Magyarország biztonságát közvetlenül veszélyeztető veszélyhelyzet adódik, ami a magyar államra is hatással lehet. Ilyen krízisállapot van most Ukrajnában, ahol nyolc megyében rendeltek el hadiállapotot az Azovi-tengeren zajló konfliktus miatt.

A honvédelmi veszélyhelyzetet fél évre vezethetik be, és rendelet útján lehet meghosszabbítani –hasonlóan a már törvényesített, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez (utóbbiról tudjuk, hogy csak papíron létezik, ám kiváló közpénzköltési lehetőséget jelent).

A váratlan támadás, a rendkívüli és terrorhelyzet azonban fontosabbnak számít, ezekkel egy időben nem rendelhetik el a honvédelmi szabályozást.

Ha elrendelik a veszélyhelyzetet,

akkor megerősíthetik a honvédelmi készültséget és a határok őrzését, fokozzák a kiemelt jelentőségű épületek rendőri és katonai védelmét.

Benkő Imre javaslata azonban a magántulajdont is érinti:

közérdekű használati jogot biztosítana a legtöbb ingatlanra – honvédelmi veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot idején.
A dokumentum konkrétan úgy fogalmaz, hogy

„az ingatlan tulajdonosa és használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles tűrni, hogy a közérdekű használati joggal terhelt ingatlanon a) az ország védelmét vagy szövetségesi kötelezettségének teljesítését biztosító létesítményt építsenek, telepítsenek és üzemeltessenek, b) a honvédelmi, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, határőrizeti és más rendészeti feladatok ellátásában jogszabály alapján részt vevők, illetve a szövetséges fegyveres erők az ingatlant a 42/B. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott célból igénybe vegyék”.

Mindezért kártalanítás illeti meg a tulajdonost, akit elvileg előre ki is fizetnek, ha már légvédelmi üteget vagy fegyverraktárt telepítenek a kertjébe.

(forrás: nepszava.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük