Törvénytelen az Országos Bírói Tanács működése?

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az Alapvető Jogok Biztosához fordult, mert álláspontja szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) működése nem törvényes.

Az OBT működése törvénytelen….

Az OBH pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az OBT felügyeli a rendes bíróságok központi igazgatását, de áprilisban és májusban a 28 választott tag és póttag közül 17-en lemondtak, ezért az OBT működése nem törvényes. Az OBT tagjai által képviselt álláspont szerint ugyanakkor a testület határozatképessége továbbra is biztosított, ezért működésének nincs akadálya.

Handó szerint az Országos Bírói Tanács illegitim

A bírósági szervezet működéséhez szükség van arra, hogy a jogértelmezési kérdést az arra jogosult szerv eldöntse. Mivel az Alaptörvény szerint a bírósági szervezet egyetlen tagja sem rendelkezik ilyen jogosultsággal, ezért az OBH elnöke az Alapvető Jogok Biztosához fordult, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását.

Az Országos Bírói Tanács már Handó Tünde menesztésével fenyegetőzik

Előzmény

“Az Országos Bírói Tanács felhívta az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek. Tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszoljon az OBT felhívásaira. A felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését – írták összefoglalójukban a tanács tagjai.

Ezen törvény szerint ha Handó neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.”

Lemondott az Országos Bírói Tanács négy tagja és egy póttagja

Az Országos Bírói Tanács újabb három tagja távozott

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük