Pofára megy, hogy ki léphet be a parlamentbe – kitiltották a “nem Orbán-konform” újságírókat

Kedden, május 8-án alakul meg az új országgyűlés, az ülésre a sajtó munkatársaknak pénteken délután 2-ig kellett regisztrálni. Többen azt a választ kapták, hogy az Országgyűlés Sajtóirodájának nem áll módjában teljesíteni az akkreditációs kérelmet. Aki egyszer listára került, annak annyi, nincs visszaút, törvénytelenül kitiltottá minősítették.

Indoklásként a következő szerepelt:

Az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.

A bűnük: rossz helyen kérdeztek

Felháborító, hogy egy jogállamban bármely politikus, -aki közszolga – megteheti, hogy a köz elől, akit elvileg képvisel és szolgálnia kötelessége, megteheti, hogy ne válaszoljon, ha kérdezik. 2018 Magyarországán ezen már fel sem háborodik az említett köz, természetessé tették a törvénysértést.

A MUOSZ is megszólalt

A Magyar Újságírók Szövetsége elnöke, Hargitai Miklós szerint

“Meg fogjuk kérdezni tőlük, hogy mi a jogszabályi alapja ezeknek a lépéseknek. Nem fognak tudni ilyen törvényre hivatkozni, mert se az Országgyűlésről szóló törvény, se a médiatörvény nem jogosítják fel ilyen korlátozó rendelkezésekre a parlamentet. Ha nem történik változás, akkor bírósághoz fogunk fordulni.”

Arra, hogy a kitiltás meddig lesz érvényben, nem lehet tudni, mivel már a sajtóiroda sem válaszol. Lehet, hogy rossz helyen csörrent meg a telefonjuk, ahol nem kötelesek felelni, így idő közben már mindenki ki lett tiltva, még a renitens telefon is.

Újságírókat tiltottak ki már megint a parlamentből

Az EP képviselők az újságírók jobb uniós védelmét sürgetik

http://varosikurir.hu/politikusok-kidob-ujsagiro/

El a kezekkel az újságíróktól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük