Totális bukta Orbán harca a cafetéria ellen, lehet találgatni, hogy ki állja a cechet – 12,6 milliárdos a kártérítés

Tetszenek még emlékezni, amikor nagy mellénnyel jelentették Orbán Viktor és társai, hogy kisöprűzte az idegenszívű étkezési-utalvánnyal házaló francia céget és helyette mélymagyarok keresik majd őrültre magukat a bizniszen?

Orbán és a beígért ügyvédeik elintézték

A Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) október 9-én döntést hozott a magyar állam és a francia Cheque Déjeuner (CD, vagy újabb nevén Groupe UP) cafetériacég vitájában. Az

ICSID a Cheque Déjeuner-nek adott igazat, és kártérítést ítélt meg a cégnek.

Hogy pontosan mennyit, azt még nem tudni, de az biztos, hogy a CD

39 millió eurót, azaz kb. 12,6 milliárd forintot követelt az eredeti beadványában, tehát ez lehet az irányadó összeg.

A CD egyike volt annak a 3 francia multinak,

amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezésiutalvány-piacról a cafetériarendszer 2011-12-es átalakításával. Ennek lényege az volt, hogy

megemelték az étkezési utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) SZÉP-kártyáké alacsony maradt.

A kormány az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokat két dologgal indokolta:

  • javítsanak a magyar dolgozók étkezésén,
  • az utalványpiacon tevékenykedő cégek nyereségét Magyarországon tartsák.

A rendszert ebben a formában egyébként hónapok múlva fel is számolják,

ugyanis már az Európai Unió Bírósága is megállapította, hogy jogellenes volt a bevezetése.

A magyar kormány elvileg megpróbálkozhatna azzal, hogy nem fizeti ki az ICSID által a CD-nek ítélt kártérítést arra hivatkozva, hogy az EU-s jog szerint eleve nem volt törvényes, hogy a francia-magyar beruházásvédelmi egyezmény alapján az ICSID döntött a francia cafetériacégek és a Magyar Állam vitájában (igaz, az ICSID előtti eljárásokban a rendelkezésünkre álló információk szerint a magyar fél nem hivatkozott az eljárás EU-s joggal való összeegyeztethetetlenségére).

De ha esetleg így is döntene a kormány, a kártérítés elől valószínűleg nem menekülnének meg, a cafetériareformot ugyanis már az EUB is jogellenesnek ítélte. Kérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot, a Kormányszóvivői Irodát és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is arról, végrehajtja-e az ICSID döntését a magyar kormány, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Forrás: 444.hu

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük