Sorting by

×

Totális kereskedelmi embargót javasolnak a lengyelek az Európai Uniónak – Mit lép Orbán?

Lengyelország azt javasolja az Európai Unió tagállamainak, hogy a vérontás mielőbbi leállításának kikényszerítése teljes kereskedelmi embargót vezessenek be Oroszország ellen.

Gáz…?

A kegyetlen háború leállítása érdekében Lengyelország azt javasolja, hogy totális kereskedelmi embargót léptessen életbe az Európai Unió Oroszországgal szemben

– írja a portfolio.hu a Reuters tudósítása alapján. Tette mindezt azok után, hogy újabb, immár negyedik szankciós csomagot is elfogadott az EU az oroszok ellen – igaz, a legutóbbinak a részletei még nem ismertek.

A kiváltó ok

“Az orosz hadsereg nagy földalatti rakéta- és lőszerraktárakat rombolt le a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében hiperszónikus rakétával

– közölte szombaton az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint

az orosz erők katonai rádió és felderítési központokat romboltak le Odessza kikötőváros közelében tengerparti rakétarendszerekkel

– írta az Interfax. A bejelentéseket a Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni.

Oroszország korábban még nem vetett be hiperszónikus rakétát, sem Ukrajnában, sem Szíriában.

Első sikeres tesztje – 2018 – óta több hadgyakorlaton felvonultatták. Moszkva szerint ez a fajta nagyon jó manőverező képességégű ballisztikus rakéta minden légvédelmi rendszerrel szemben ellenálló.

Friss!

Új, eddig nem alkalmazott fegyvert vetettek be az orosz erők az ukrán főváros elleni támadásban, közli az rbc.ua.

A portál Anton Herascsenkónak, a belügyminiszter tanácsadójának sajtótájékoztatóján elhangzott szavai nyomán írja, hogy egy teljesen új fegyvert vetettek be a Kijevet támadó orosz erők.

Ez a legújabb és legkegyetlenebb fegyverek egyike. A lövedékek ejtőernyőn ereszkednek alá közben óriási pusztítást okozva, mondta a tanácsos.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte,

hogy szombatra virradó éjszaka az orosz erők 69 katonai létesítményt támadtak Ukrajnában, közöttük tizenkét katonai raktárt és 43, harci járművek számára fenntartott parkolót. Ezen kívül az orosz légierő légvédelmi egysége lelőtt tizenkét ukrán drónt. Az ukrán hadsereg 38 órás kijárási tilalmat rendelt el a dél-ukrajnai Zaporizzsja városban, amely szombaton 14 órakor kezdődik és hétfő hajnalig tart. A megyeszékhely fontos tranzitállomássá vált, miután a becslések szerint mintegy 35 ezer ember menekült el Mariupol kikötővárosból délkelet felé.”

Orbán bejelentette, de, ha teljes az embargó…?

Ez igen rosszul érintené Magyarországot, hiszen alig néhány napja, hogy Orbán Viktor bejelentette, hogy

sikerült megegyezni abban, hogy a szankciók nem érintik az Oroszországból érkező földgáz- és kőolaj szállítást,

ennek megszüntetése ugyanis rendkívül súlyosan és aránytalanul érintené Magyarországot, amely teljes mértékben függ az orosz energiahordozóktól.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a teljes embargót kéri Oroszország ellen,

miután kiderült, hogy Putyin hadserege 2000 kilométerről is halálos, nukleáris töltet hordozására is alkalmas hiperszonikus rakétákat vetett be Ukrajnában, ráadásul az előrejelzések szerint a támadások folytatódnak és csak még rosszabbak lesznek.

“Lengyelország azt javasolja, hogy a lehető leghamarabb adják hozzá a kereskedelmi blokádot ehhez a szankciócsomaghoz, beleértve a tengeri kikötőket és a szárazföldi kereskedelem tilalmát is. Az Oroszországgal való kereskedelem teljes megszakítása tovább kényszerítené Oroszországot annak mérlegelésére, hogy jobb lenne-e megállítani ezt a kegyetlen háborút.”

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök. Azt még nem tudni, mikor tárgyalnak a javaslatról, elképzelhető, hogy a jövő hét csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcson.

 

Lengyelország azt javasolja az Európai Unió tagállamainak, hogy a vérontás mielőbbi leállításának kikényszerítése teljes kereskedelmi embargót vezessenek be Oroszország ellen.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.