Tóth Bertalan: Orbán az elégtelen európai bizonyítvány után Putyinhoz szaladt

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője videóüzenetben reagált az Orbán-Putyin találkozóra. Szerinte Orbán az elégtelen európai bizonyítvány után éppen Putyinhoz szaladt.

“Vagy pénzért ment, vagy utasításért. Vagy mindkettőért. Mi elutasítunk minden olyan törekvést, amely a populizmusról, a szélsőségekről és Európa szétfeszítéséről, az Európai Unió felbomlásáról szól.”

Párbeszéd: szomorú látvány volt a találkozó

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnök keddi moszkvai látogatása szomorú látványt nyújtott minden magyarnak.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) képviselője budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: ahelyett, hogy egy erős, autonóm kormányfő tárgyalt volna egy másik állam vezetőjével, sokkal inkább úgy nézett ki a találkozó, mint hogyha egy vidéki helytartót rendeltek volna be a központba eligazítás végett.

A magyar diplomácia arra nem volt képes, hogy előre lássa, miként néz majd ki a látogatás – folytatta. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen váratlanul egy előre nem jelzett ötvenperces megbeszélésre rendelte be magához Orbán Viktort, és a titkos találkozón elhangzottakról nem tájékoztatták a nyilvánosságot, így csak találgatni lehet.

Ugyanakkor legalább annyira szomorú, amit közöltek, mert egyértelmű, hogy a paksi bővítés egyenesen szembemegy a magyar nemzet érdekeivel – jegyezte meg az EP-képviselő.

“Orbán Viktor tulajdonképpen azt mondta ki tegnap, hogy ez a projekt nem egy energetikai vagy közgazdaságtani racionalitás mentén fogalmazódott meg, hanem egy színtisztán politikai vállalkozás, amelynek célja Oroszország barátságának a megnyerése” – jelentette ki Jávor Benedek, aki szerint a miniszterelnök azt jelentette ki, hogy a paksi bővítésre fordítandó több mint 4 ezer milliárd adófizetői forint pusztán egy ár, amelyet az ő európai politikai ambícióihoz nyújtott orosz támogatásért cserébe fizetnek.

Ilyen nyíltan még nem köpték szembe a magyar társadalmat a rendszerváltás óta – mondta.

Szerinte az is világossá vált, hogy rengeteg súlyos probléma akad a paksi bővítéssel. A közelmúltban egyértelmű lett, hogy négy év alatt, amióta aláírták a szerződést Oroszországgal, három év csúszást “szedett össze” a projekt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a 2030-as évek eleje előtt Paks 2 nem fog villamos energiát termelni.

Közben a szerződés szerint Magyarországnak 2026-tól törlesztenie kell a felvett orosz hitelt, tehát egészen súlyos adósságcsapdába kormányozták bele az országot – hangoztatta Jávor Benedek.

“Paks 2 egy csapás” Magyarországnak, ezért az egyetlen logikus lépés a szerződés mihamarabbi felbontása – jelentette ki az EP-képviselő, hozzáfűzve: erről kellett volna Orbán Viktornak Moszkvában tárgyalnia. A megújuló energia előtérbe helyezését szorgalmazta.

Kérdésre válaszolva Jávor Benedek azt mondta, konfliktuskereső politikájával a kormány az európai politikai folyamatok “peremvidékére” sodorja Magyarországot. A Párbeszéd elsődleges célja, hogy az előidézett helyzetben csökkentse a kabinet okozta súlyos károkat – jegyezte meg.

Kapcsolódó:

Orbán Viktor szorosabbra fűzné Magyarország kapcsolatát Moszkvával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük