Tóth István, Gárdony polgármestere, a demokrata közszolga: a vélemény szabad, de azért annak is van határa!

Tipikus példája a regnáló kormány felülről legörgő flegma, megkockáztatom: pofátlan stílusára az, ahogy Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere reagált az őt megválasztó polgárok egy csoportjának véleményére. Facebook-bejegyzésben fakadt ki azért, mert nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy szó szerint nekiláttak a Velencei-tó körbebetonozásának.

„Jó reggelt elvtársak! Ébresztő föl!”

Gárdonyi Közlöny nevű Facebook oldal verte ki a biztosítékot Tóth Istvánnál, ami meghatározása szerint – „Célunk a Gárdonyi Önkormányzat tevékenységének bemutatása. A város fontosnak tartott közügyeit publikáljuk az átláthatóság és tisztánlátás érdekében. Szeretnénk ösztönözni a tudás-alapú vélményalkotást. Kövess minket!” – feladatának érzi, hogy nyilvánossá váljanak a helyi, másokat is érintő ténykedések.

Miről is van szó?

Igyekeztünk nyomon követni a történéseket:

Tóth polgármester kritikatűrő képessége végén…

A fentiek után ragadott klaviatúrát a helyi főközszolga és kikérte magának az Őt eltartók véleményét:

„A vélemény szabad, de azért annak is van határa. Múlt héten az egyik helyi Facebook portálon megjelent írásra ráugrott a balliberális média. Mi naívan úgy gondolhatnánk, hogy az ATV, az RTL Klub és a többi, velük egy tálból cseresznyéző éjjel-nappal a gárdonyi híreket bújják, s megörültek az újabb szenzációs leleplezésnek.

„Egy fél méteres betonfallal kerítették le az agárdi szabadstrandot a Velencei-tónál.”„A bejegyzésben felszólítják Gárdony polgármesterét, Tóth Istvánt, hogy haladéktalanul szállíttassa el a betonfalat és gondoskodjon arról, hogy Gárdony partszakaszain ne helyezzenek el továbbiakat.”

Ezek az idézetek a HVG 2021.04.22. hírei között szerepeltek. Mások írtak ennél cifrábbakat is, de azokkal már nem foglalkoznék.

Jó reggelt elvtársak! Ébresztő föl! Honvéd koromban minden reggel 5:30 perckor ezekkel a kedvességekkel ugrasztottak ki bennünket az ágyunkból Kalocsán, az egykori forradalmi ezredben. Szóval jó reggelt elvtársak! Az ominózus partfal első része tavaly júniusban, a másik fele októberben készült el. Hat hónapja áll a partvédőmű. Azóta nem látták azt?

Magyarország kiváló mérnökei áramlástani kutatások eredményeinek felhasználásával tervezték meg a partvédőművek műszaki tartalmát. Az Országos Vízügyi Igazgatóság kapta feladatul a Velencei-tavi Partfal Komplex Rehabilitációja projekt lebonyolítását. A 2017-ben induló előkészítő munkálatoktól a
2021. júniusában esedékes zárásig mindent ők intéztek. Mi nem építettünk semmit. Így aztán, ha úri kedvünk úgy diktálná, akkor sem bonthatnánk le semmit sem.

Kedves Gárdonyiak!

Az a néhány ember, aki a Gárdonyi Közlönyt álnéven jegyzi a magyarság több évszázad alatt kialakult közerkölcse szerint a népesség legaljához tartozik. A tettük megmagyarázhatatlan. A szerzők rafináltak, sokat dolgoznak az Önök manipulálásán. Honnan van rá pénzük? Kapnak valakiktől. Ők valószínűleg komoly balliberális kapcsolatokkal rendelkeznek. Egy telefon, s már jön az ATV, az RTL Klub és a többi baráti hírportál. Ezek a Budapesten székelő csoportok aztán helyi ismeretek hiányában összekeverik a szezont a fazonnal. Hazudnak abban a sorrendben, ahogy tőlük elvárják. A múlt heti akció lépései bizonyították, hogy a rendszer így működik.

A szerzők nehezen megfoghatók, mert tudják, hogy rágalmazással, mószerolással meddig lehet elmenni

Az őket követő hívőkre azonban nagy veszély leselkedik, ha átlépik a határt. Azt tudom, hogy közülük több ember ellen a sértettek már feljelentést is tettek. A vélemény szabad, de azért annak is van határa.”

-zárul a keretes szerkezetben írt bejegyzés.

Kedves bármilyen érzelmű Velencei tó körül szabadstrandolni vágyók!

Önöknek hogy tetszik a megválasztott polgármester válasza arra a kritikára, miszerint többet nem strandolhatnak megszokott helyükön? Ne feledjék, Önök tartják el a tisztségviselőt, aki elvileg pártállástól függetlenül kell (ene) képviselje, tisztelje, szolgálja Önöket. Mert erre kapott felhatalmazást.

A Gárdonyi Közlöny reagált a megszólított jogán

„Nem vagyunk legalja! Boldogság, szomorúság, düh, meglepődés, félelem, öröm, undor. Ezek mind természetes, egymástól jól elkülönülő érzelemkategóriák. Egy átélt pillanatra, élethelyzetre is eltérő válaszreakciókat adunk. Azonban egy bizonyos életkor elérése után azt tapasztaltuk magunkon, ezek a kategóriák fokozatosan szűkülnek és olykor egymástól ellentétes érzelmi hatás esetén is azonos módon reagálunk. Az életünket gazdagító tapasztalatok után pedig ezek az érzelmek gyakran képesek keveredni egymással, a boldog pillanat felszabadító érzését másodpercek után is képes felváltani annak elvesztésének gondolata, ami így akár félelemmel is eltölthet.

Ilyen ellentétes reakciókat váltott ki bennünk a polgármester mai kirohanása, amit ellenünk, a városban élő, adózó, családjaikat nevelő, dolgozó, emberekkel szemben megfogalmazott.

A felsorolt reakciók közül egyszerre vagyunk szomorúak és dühösek, amiért városvezetőként azzal rombolja tovább megmaradt tekintélyét és megítélését, hogy képes a népesség legaljának nevezni helyi csoportokat, majd megfenyegetni őket.

A saját választóit!

Igen, közösségünk tagjai között is voltak, akik Tóth Istvánra szavaztak legutóbb. Viszont abban a pillanatban, ahogy nem értettek egyet vele és a mindennapokban kifejezték elégedetlenségüket a környezet és természetromboló tevékenységével szemben, már a népesség legaljaként minősíti őket. Városvezetőtől, embertől méltatlan és erkölcsi szempontból is kártékony kifejezés.

Ezúton visszautasítjuk!

A Gárdonyi Közlöny alig kilenc hónapja működik. Nem a polgármester által megfogalmazott balliberális, összeesküvő hálózat helyi csoportjaként (már ha létezik ilyen). Hanem olyan emberek közösségeként, akik szabadidejükben, jellemzően késő eseténként a gárdonyi házuk íróasztalai felett megfogalmazzák a gondolataikat. Cikkeink megírása közben rájárunk a megmarad vacsorára és bevalljuk, gyakran a közszolgálati csatorna által közvetített bajnokok ligája meccsei futnak a háttérben. De csak halkan, mert a család több tagja már alszik.

Így élünk mi, balliberális összeesküvők, a társadalom legalja!

Tevékenységünk kilenc hónapja alatt több ezer oldal önkormányzati anyagot elolvastunk, több száz emailt írtunk a hivatalnak és megannyi közérdekű adatigénylést kértünk a város jegyzőjétől. Jelezzük, ennek töredékére válaszoltak. Mindezek feldolgozása után pedig 110 bejegyzés megjelentettünk. Kizárólag városi témában, pártpolitikától mentesen. Elismerjük, a cikkeinkben megfogalmazott kritikák leginkább a polgármester káros és öncélú tevékenysége ellen szólnak.

De ha egy városban egyszemélyben döntenek mindenről, kihez szóljunk, ha nem hozzá?

Látható, a döntéseinek középpontjában a pénz áll. Ez határozza meg városi tevékenységének is a mindennapjait. Ezért vetődhetett fel a polgármesterben a kérdés, honnan van a Gárdonyi Közlönynek pénze. A kérdésfeltevéséből azonnal látszik, a közösségi média működésével kapcsolatos alapvető ismeretekkel nem rendelkezik. Erre utal az üres és színvonaltalan, minden alapot nélkülöző fenyegetése is, miszerint jogi retorzió éri a jövőben azokat, akik az oldalunkat követik.
Szeretnénk tájékoztatni a városvezetést,

egy közösségi oldal üzemeltetéséhez kizárólag elhivatottság és a közügyek iránti fogékonyság kell, semmi egyéb.

Szemben a polgármester és a város közpénzből fenntartott közösségi oldalaival, amit a városi képviselő-testület egyik bizottságának tagja, pontosabban annak cége üzemeltet (persze nem mondják meg mennyiért), mi ebben kilenc hónapban egyetlen fillér anyagi támogatást nem kértünk és nem kaptunk senkitől. Ugyanakkor köszönhetően a mai kirohanásának is, elhivatottságunk minden egyes nappal növekszik.

Polgármester úr!

Egy jó városvezető konstruktív, a párbeszédre nyitott és kompromisszumképes. Ezek egy 21. századi európai polgár jellemzői is. A legfontosabb erénye pedig a példamutatás mindannyiunk számára, hogy egy kisváros majd minden polgára érezze azt, hogy itt valóban ők a fontosak. Közösségünk szomorú, hogy még mindig képtelen erre és ezúton is rámutatnánk,

a város polgárainak tudatos megosztása, minősítése, fenyegetése nem az a tevékenység, amivel ennek eleget tesz.

Az Ön munkássága során csak az nem számít, hogy mit szeretnének a településen élők. Ellenben hetente többször is megmondja, mi lesz a jó nekünk. Újonnan betelepülő (?), nyaralótulajdonos, egynapos turista, messziről érkező címkéket ragaszt a városban megforduló emberek homlokára. Ha ez elfogadjuk és csendben maradunk, elégedett, ha érveket használva vitába szállunk, már fenyeget.

Ez azért van, mert maga egy öntelt ember!

Önteltsége elhomályosította a valóságérzetét. Meg sem fordul a fejében, hogy az a több tucat tévé, újság, rádió, internetes portál egymástól függetlenül azért számolt be az agárdi betonfalról, mert úgy gondolták, minden szempontól rossz ötlet volt betonnal elválasztani az embereket a természettől? A választóit pedig kérem tartsa többre, hogy ezt az esetet magyarázatként a Budapesten székelő balliberális csoportok támadásával magyarázza.

Kíváncsian várjuk, mikor jöhet el az a pont, amikor egy pillanatra is megáll, vesz egy mély lélegzetet és átgondolja, lehet legalább részigazság abban, amit mások mondanak? Biztosak vagyunk benne, nem tarthat örökké az önnön tévedhetetlenség illúziója. Mi boldogan, de időnként dühvel vegyes érzelemmel kivárjuk ezt az időt….”

 

tóth

Pin It on Pinterest