Tóth Szabi dühöng, a Sugarloaf nem kapott lehetőséget raktárkoncertre

Még nem közölték hivatalosan az összes résztvevőt – már hozzáláttak a zenészeket támogató raktárkoncertek felvételeihez, Tóth Szabi dühöng – írta meg a Blikk.

Az előzetes hírek alapján összesen 150 előadó kap lehetőséget

arra, hogy kiemelt gázsiért részt vegyen a támogatói programban, amiből a létszámkorlát miatt sokan persze kimaradnak majd. A Sugarloaf zenekar sem került be a raktárkoncertes csapatok közé, amit úgy tűnik, igencsak sérelmeznek a zenészek:

a banda gitárosa, Tóth Szabi egy nyilvános bejegyzésben fejtette ki, miért érzi megalázónak ezt a helyzetet.

A szektor szereplői segítségére a kormány nemrégiben 5,3 milliárd forintot különített el a zenészek és a háttérembereik, továbbá 2 milliárd 120 millió forintot a rendezvény-, illetve fesztiválszervezők támogatására.

Az előzetes hírek szerint összesen 150 produkció vesz majd részt ebben a sorozatban

A zenekarok kiválasztása három „csatornán” keresztül zajlik – fesztiválzenekarok, élő legendák, illetve népzenészek csoportjára bontva a szektor szereplőit.

  • a fesztiválzenekarok esetén több nagyfesztivál szervezőjének bevonásával Lobenwein Norbert tett javaslatot
  • az „élő legendák”csoportjába tartozó előadók kiválasztásában Rózsa István szakértelmében bízik a kormány
  • a népzenészek esetén pedig úgy tudjuk, Pál István segítségére számítanak

A fesztiválzenekarok közül 90 előadó nevét már nyilvánosságra hozták

Az élő legendák végleges listáját ugyan még hivatalosan nem közölték, de néhány zenészt már megnevezett korábban Szentkirályi Alexandra. A népzenészek kilétét még teljes homály fedi. Bárhogyan is, az biztos, hogy a létszámkorlát miatt nagyon sokan kimaradnak majd a támogatói programból.

A Sugarloaf is lemaradt a listáról

A zenész sorait – miután a Sugarloaf hivatalos Facebook-oldalán is megosztotta a banda – változtatás nélkül közöljük:

“- RAKTÁRKONCERT – ÉSZREVETTÉTEK, HOGY MEKKORA CSÖND VAN A “SZAKMÁBAN” KÉT HETE?? OLYAN IGAZI VIHAR ELŐTTI!!

Hol is kezdjem?

30 éve állok színpadon, 25 éve viszek egy olyan zenekart, ami többszörös arany- és platinalemezes, többször ismerték el az érdemeit az év zenekara díjjal,több tíz dala szerepelt/szerepel rádiós/tévés toplistákon, több ezer koncerten túl, még mindig aktív és koncertezik,ráadásul hétről hétre, tízezrek előtt. A Sugarloaf ezen érdemek ellenére úgy néz ki, nem fér be a 150-es listába! Miért? Hááát vannak ötleteim, de inkább a száraz tényekre hagyatkoznék.

Senkit nem akarok megbántani vagy szidalmazni

Mielőtt még a kánon rázendítene, nem okolom a kormányt. Nekik lövésük sincs a könnyűzenéről, arról, hogy hogyan működik, kik működtetik, kik vannak benne, hogy kik azok, akik pusztán a zenélésből élnek, és kik azok, akik “csak” előadók, kik akik a saját dalaikat írják és kik azok, akik mások sikereinek a kovácsai, akik egy-egy előadónak írják a zenéiket vagy a szövegeiket (ez utóbbi kör teljesen kimaradt még az ötletelésből is). A “lista” összeállítása a felkért szakemberek feladata volt. Meglátásom szerint itt már előkerülnek anomáliák. A maga területén “mindenki” biztosan profi. Én csak a Noreszt (Fesztiválos zenekarokért felel) ismerem (ő tényleg az), Rózsa Pisti (a Zenei legendákért felel) is biztos az (bár sosem dolgoztunk a 25 év alatt együtt tudomásom szerint, bár voltunk mi is Magneotonosok pár évig), Fásy Ádámot, aki a mulatós zenészekért felel, meg egyáltalán nem ismerem (vele biztos nem is fogok dolgozni a jövőben, mert nem metszi a pályánk egymást).

Bár több mint tíz évig végigjátszottuk az összes fesztivált

a Volt-tól, az EFOTT-on át, a SZIN-en, Campusz-on, Wanted-on, Fezen-en át egészen a Szigetig, az utóbbi években nem játszunk már olyan sűrűn ezeken a fesztiválokon. Néha-néha előfordul, hogy meghívást kapunk és akkor örömmel megyünk is, mert mi is szeretjük ezeket (idén pl. a 45 éves EFOTT-on játszott volna a 25 éves Sugarloaf). A legfőbb oka annak, hogy nem vagyunk állandó szereplői a line-upoknak leginkább az, hogy egy másik zenei szférából jöttünk, nem a korai (valamikor leginkább felülreprezentált) undergroundból. A másik ok a gázsi. A fesztiváloknak rengeteg költségük van és erre hivatkozva más árazást részesítenek előnyben. Nincs ezzel bajom, elfogadtam, hogy itt más a matek. DE(!) akkor most ezen a ponton tisztázzunk valamit! Minden fesztivál fesztivál, de nem minden fesztivál fesztivál!!!Rengeteg kultúrális vagy gasztro fesztiválon (Vidor, Savaria, stb.) játszunk, ahol ugyanúgy tízezrek élvezik a koncertjeinket. Ezeket a felsorolásban nem nevezhetjük többé fesztiváloknak, hiába is aggatják saját magukra ezt a címkét.

Noresz szerint mi a Zenei legendákhoz tartozunk ezért! Ok!

Rózsa úr szerint, mivel mi fesztiválzenekar vagyunk, nekünk Noresz listáját kell erősítenünk és ott a helyünk!

??????Akkor most mi van?

Hát az, hogy borzasztóan megalázónak tartom ezt az egészet!!!! Nem azért, mert mindkét listából bőven tudnék felsorolni olyanokat, akik nem kizárólag csak ebből élnek, akik útiköltségért vagy egy tál levesért mennek el játszani, akik a mai napig más világslágereire hakniznak diszkókban vagy falunapokon, vagy összhangzattanilag, hangszerelésileg, éneklésben, hangszeres játékban pusztítóak (rengetegen vannak sajnos). Nem összehasonlítván magunkkal vagy azzal a jó pár 20-25-30 éves zenekarral, akik velünk együtt méltatlanul kimaradtak ebből a listából, mert valamelyik kritériumnak nem, vagy nem akartak megfelelni. Vagyunk egy jó páran, akikről megfeledkeztek! Majd ők is szólnak, ha akarnak vagy mernek

Ismerek olyat, aki bekönyörögte magát a listára,

ismerek olyat, aki piszkos alkuk miatt került a listára, sokan vannak, akik nem is koncerteztek volna az évben és rajta vannak a listán. Legyen, de halló, jó pár nagy produkció lemaradt, akik sportcsarnokokat csinálnak, hatalmas szakmai múlttal rendelkeznek, hosszú évek óta töretlen a sikerük, stb.. Velünk mi lesz? Mi nem képezzük a hazai könnyűzenét? A mi rajongóink nem számítanak?? Megint át vagyunk esve a ló túloldalára!!Szar dolog így a saját 14 fős stábod szemébe nézni, akik nem kaphatnak annyi lehetőséget, hogy a vírus miatt elmaradt közel 60 buli gázsiját még egy 5x gázsival sem engedik pótolni. És hogy miért? Mert a mi, és az ő munkájuk nem számít! 60 nagykoncertünk maradt el idén azért, mert a vírus miatt nem dolgozhatunk, még most is csak olyan csökkentett módban, hogy a stábunk 3/4-ét otthon kell hagynunk.

Bizonyos rendezvények félnek megrendezni a koncertet,

inkább lemondják, nehogy náluk robbanjon be a fertőzés. Mások bevállalósak, nyomják illegálisan vagy kiskapuzva, stadionokban, Balaton parton vagy bárhol. Mi rögtön az első pillanatban márciusban arra bíztattuk az embereket, hogy maradjanak otthon és így mindenki biztonságban lesz. Aztán végig ültük az egész szezont, egymásban tartva a lelket, hogy mindjárt vége, az egészség a legfontosabb, és valószínű az egész évet itthon fogjuk ülni.

Jól esne, ha más is gondolna ránk!

Kedves pályatársak, sokatoknak örülök és boldogság van a szívemben, hogy a ti nevetek előkerült a kalapból. Kitartást nektek és sajnálom a barátaimat, akik kénytelenek a baromfiudvarba dobott marék kölesen osztozni megannyi tyúkkal, kiskakassal és csibével! Nekem csak az esett volna jól, ha magatoktól is eszetekbe jutnánk!
Kicsit hosszú lett, bocsi, ha osztod, oszd is meg:) Köszi a figyelmet…”

tóth szabi

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük