Tovább bővül Matolcsy “giccsodája”? —  újabb megrendelés a fradi-sast “tojó” Szőke Gábor Miklósnak

A Nemzeti Bank elnöke Matolcsy György, mint afféle botcsinálta mecénás, az utóbbi években nem elkülönítve az ocsút a búzától, hol valódi, hol gagyi műalkotásokat  igyekszik támogatni. A fene se tudja mi alapján döntenek arról mit, mennyiért vegyenek meg. Az MNB ingatlanos cége most ismét a fradi-sast “tojó” Szőke Gábor Miklós cégétől rendeltek. 

Ők rendelnek, mi fizetünk

Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége – derült ki a közbeszerzési értesítőből, a hírt a 24.hu vette észre.

A szerződés szerint az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. Előbbi nettó 127 millió, utóbbi pedig nettó 199,5 millió forintba kerül.

Az alkotásokat Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el, vagyis ugyanaz a társaság, amelyiktől nemrég másik két szobrot is rendelt csaknem 700 millió forintért a Matolcsy György vezette jegybank tulajdonában álló cég.

“Gondolta a fene”

A portál azt írja: az Arany Dinamikája szoborban az alkotó egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva. A szobor rozsdamentes acélból készül majd.

Az alkotás félig az egykori Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren áll majd, a 13 méter hosszú szobrot ugyanis az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított épület bejáratához álmodták meg.

A másik szobor történelmi ihletésű:

egy gigantikus csodaszarvast készítenek a leírás szerint elvileg a palotán belülre.

A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, tehát az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a múzeum látogatói fölé.

Matolcsy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük