Sorting by

×

Tovább drágul a temetkezés -minden költség egyedül a gyászolókat terheli

Tovább drágul a temetkezés, hiszen mindennek megy fel az ára a koporsófától a benzinig, januártól beköszön a minimálbér emelés így azután újabb 10 százalékos emelés várható.

Na és az áfa

Puskás Béla Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke  az Inforádiónak  nyilatkozott  a témában. Szerinte az államnak csökkentenie kellene a temetkezés áfáját, és teljes mértékben át kellene vállalnia a temetőfenntartás költségeit.
Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület úgy számol, hogy 10 százalékos szolgáltatási díjemelésre lenne szükség, és akkor is csak a költségeik egy részét fogják tudni kigazdálkodni. Puskás Béla emlékeztetett, hogy a kiadásainkat jelentős mértékben a munkabér jellegű kifizetések és az ezeket terhelő adó határozza meg. A kötelező minimálbér és az „elvárt” bérminimum január 1-i jelentős emelése szintén befolyásolja egy-egy temetkezési cég árbevételét, később pedig a kiadásokat.

„Tehát úgy gondolom, hogy ez a 10 százalékos díjemelés egy nagyon szerény, mérsékelt díjemelés”

– fogalmazott a szakember, megjegyezve, nagy kérdés, hogy a kötelező díjak emelésére sor kerülhet-e január 1-től, hiszen az előző évben kormánydöntéssel, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a kötelező díjak nem kerültek emelésre.

“Égben” a sírhelyek ára

A nyilatkozó a drasztikus sírhelyárakat illetően azt mondta, azok elsősorban Budapestre jellemzőek, azonban a problémát nem ebben látja, hanem az egyéb díjakban. Köztük a létesítményhasználati díj, ami nem épülethasználatot jelent, hanem a temető működését, működtetését, aminek a költsége gyakorlatilag teljesen rá van terhelve a lakosságra.  Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke hangsúlyozva, hogy ezek a díjak mégsem fedezik a temetőüzemeltetés teljes költségét, és erre a legritkább esetben adnak pénzt a tulajdonos önkormányzatok.

Következésképp a temetőüzemeltetők arra kényszerülnek, hogy az egyéb bevételeikből, többek között a temetkezési szolgáltatások árbevételeiből csoportosítsanak át pénzeket, holott, amikor a törvényt elfogadták, a jogalkotó úgy gondolkodott, hogy tilos az átcsoportosítás, mert az közvetlen árdrágítást jelentene.

„Ez következik be Magyarországon, szinte az egész országban hasonló tendencia van, minden költséget megfizettetünk a lakossággal, és a megrendelő, hozzátartozó azt látja, hogy milyen drasztikusak az árak”

– fogalmazott Puskás Béla.

(Képünk, illusztráció)

Kapcsolódó

Miközben Orbán a száguldó gazdaságról hablatyol, soha nem látott magasságokba szökött a temetések ára

Puff neki! Várólista van a temetőben!

temetkezés

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Tovább drágul a temetkezés -minden költség egyedül a gyászolókat terheli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.