Tovább dübörög Magyarországon a migrációs válság – tudja, hogy ez pontosan mit jelent?

Válság: Bizonytalan állapot, amiből a kialakult helyzet jóra is, rosszra is fordulhat. Ez „pengeélen táncolás”, amikor a megszokott működés nem lehetséges, és egy veszélyes helyzet áll fenn.

Pubi, béke van!

A Belügyminisztérium kezdeményezi a kormánynál a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását – írta az Index.hu a minisztériumra hivatkozva. A 2015 óta tartó válsághelyzetet várhatóan annak ellenére is meghosszabbítják, hogy annak nincsenek meg a törvényi feltételei.

A szavazást megelőzően Orbán így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek arról, hogy a gombnyomók miként voksolnak majd:

aki fogadni akarna, inkább az „igen”-re tegyen.

Az Index az után kereste meg a BM-et, hogy a legutóbbi Kormányinfón a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy a belügynek kell kezdeményeznie a válsághelyzet meghosszabbítását, ez azonban az augusztus végi kormányüléseken eddig nem történt meg.

Magyarországon 2015 őszén hirdettek ki először tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet,

akkor még csak az ország néhány megyéjére, 2016 márciusa óta pedig már az ország egész területére érvényes. A rendkívüli jogállást azóta félévente meghosszabbítják, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele sincs.

Alaptalan….

Erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben az ENSZ Magyarországra látogató különleges jelentéstevője. Felipe González Morales alaptalannak nevezte a folyamatosan meghosszabbított migrációs válsághelyzetet, továbbá rámutatott a kormány kétarcúságára:

miközben alap nélkül összemossák a migrációt és a terrorizmust, a magyar kormány nagy tömegben fogad be migránsokat, hogy feltöltsék az elvándorló magyarok után maradt munkahelyeket

A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat – jelentette ki az ENSZ szakértője és felszólította a kormányt, hogy a jövőben ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek szerint válsághelyzettel áll szemben – írta a napi.hu.

Mit jelent a “válsághelyzet” a gyakorlatban?

  • ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó és ingatlanvagyont.
  • hatóság, ha úgy dönt, utakat is lezárhat, illetve korlátozhatja nyilvános intézmények működését.
  • a honvédség fegyverhasználati joggal biztosíthatja a határőrzést, így bevethet gumilövedéket, könnygázgránátot, és tömegoszlató eszközök mellett testi sérülés okozására alkalmas fegyvert is. A katonák a rendőröket is segíthetik feladataik ellátásában.
  • speciálisan lefolytatható eljárást is bevezetnek, ezzel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is.
  • válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehet nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni.
  • a kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és -beépítés feltételeit.
  • új feladatokat kap a honvédség

megosztás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük