Tragikus méretű madárpusztulás!

Óriási veszteségek, ott, ahol nem is gondolnánk! Brit tudósok – és ez most nagyon komoly – olyan számot tettek közzé, amit ép ésszel fel sem foghatunk… Harminc év alatt több mint 421 millióval (!) csökkent Európában a vadmadarak száma – állapította meg a brit Exeter Egyetemen készített tanulmány.

A kutatók nem egy újabb részvizsgálatot végeztek el, hanem egy nagyszabású projekt keretében 25 ország több ezer vizsgálatát foglalták össze, és ezzel 144 madárfaj népességének változásait követték nyomon.

Szertefoszló tévhitek

Talán a legújszerűbb eredményük egy tévhit szertefoszlatása. Mivel általában a kihalás szélére sodródott, közvetlen életveszélybe került madárfajokról hallhatunk-olvashatunk híreket – nem látjuk meg az legnagyobb bajokat, a máris tornyosuló viharfelhőket sem vesszük észre.
Ki gondolná, hogy nemrég még egészen hétköznapinak számító, óriási létszámú fajok pusztulnak rohamosan? A több százmilliós veszteségek 90 százaléka ugyanis a 36 leggyakoribb madarat érinti – például a verebeket, pacsirtákat, foglyokat, seregélyeket!

Mielőtt késő lesz!

A természetvédők erőfeszítései nem ezekre a fajokra irányulnak – mire a vészjelzések átlépik az ingerküszöböt, már késő lesz! A kihalás közelébe került fajok mentése fontos, de a kutatók figyelmeztetnek: valamennyi fenyegetett, elterjedt fajjal foglalkozni kell.
A hétköznapi ember nem is látja át igazán a madarak jelentőségét környezetünkben. A madarak képesek szabályozni a mezőgazdasági kártevők terjedését, terjesztik a magokat, és nagyon sok ember már csak a madarak révén kerül egyáltalán kapcsolatba a vadvilággal. A madárnépet sorvasztó óriási veszteségek az emberi közösségekre is rossz hatást gyakorolnak.
Vannak azért jó hírek is: – az európai természetvédelem sikereket is elért az utóbbi időben. Az elterjedt fajok közül a vörösbegyek, cinkék és feketerigók száma nőtt, s néhány ritkább faj, mint például a hollók, héják, ölyvek és pólingok populációja is gyarapodott az elmúlt években.

Ne feledjük azzal, hogy a környezetünket védjük, magunkat, de elsősorban a gyermekeink, és unokáink jövőjét védjük, biztosítjuk. Egy, egy útszélére dobott műanyag szemét messze túlmutat, nem csak önmagán, de rajtunk is, és ez nem demagógia éppen ellenkezőleg.

Forrás: Exeter.ac.uk

Kapcsolódó

Kétmillió kivert kutya országa vagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük