Trianon és a mohó kezek

Szlovénia elítéli az Orbán kormány félhivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületektől fosztották meg Magyarországot – idézi az MTI a szlovén állami hírügynökség, az STA hírét a ljubljanai külügyminisztérium tiltakozása nyomán.

A térkép az About Hungary portál Twitter-oldalán jelent meg,

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár blogja, impresszuma szerint az Orbán-kormány megbízásából készül. A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta, a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

Az About Hungary Twitter-oldalán megjelent poszt alatt egy hozzászóló azt firtatja, milyen jóvátételt vár Magyarország egy békében élő, egységes Európai Unióban, amelynek maga is a tagja.

A térképen a Trianon előtti Magyarországot lehet látni, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. Az Orbán-kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés évfordulóján – írta az STA. Románia, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett így szert, Szlovéniához került a Muravidék – emlékeztetett a hírügynökség.

Borut Pahor szlovén köztársasági elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük