Trianon: Háború a békéről

Mintha nem lett volna elég baj a trianoni békéből, van, aki egy Trianon-háborút is szükségesnek tart. Trianon ürügyén a kormányoldal időszerűnek érezte, hogy jobb híján az ellenzéknek rontson neki.

Őket akarja kiszorítani a nemzetből

Orbán nem véletlenül mondta Sátoraljaújhelyen, az óriásturul avatásán:

“Minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük”.

A trianoni békét már nemigen lehet megnyerni, legfeljebb begyógyítani, de ebben az új, ellenzék elleni Trianon-háborúban addig nem nyugszanak, amíg csak le nem hazaárulózzák az összes kritikusukat, versenytársukat. Méghozzá ugyanazok, akik közben Kövér vezényletével patétikus nyilatkozatot terjesztettek a parlament elé, amelyben kijelentik:

“a nemzeti önazonossághoz való jog alapvető emberi jog”..

Aha. Épp csak az ellenzéknek nincs joga saját nemzetével azonosnak, magyarnak tudni magát.

Lehet, hogy már eleged is van. Nem saját történelmünkből, hanem abból, amire használják

Mert más a „trianonozás”, mint a Trianonnal való szembenézés. Előbbi könnyű, utóbbi nehéz. Nehéz elrendezni magunkban azt, hogy ami nekünk gyász, sok magyarnak akkor a hazavesztés feldolgozhatatlan traumája, másodrendű állampolgárrá válás, az a más anyanyelvű egykori honfitársainknak, a történelmi Magyarország népessége közel felének a szabadulás a másodrendűségből. Megbékéltetésre már az 1920-as szerződés sem volt alkalmas. A magyar belpolitikában pedig most újraéledt a Trianon-háború. A nagy-Trianon után itt a kis-Trianon. Akkor 3,3 millió magyar szakadt ki az országból, most is kilöknek egy-két milliót, az egész ellenzéki tábort a nemzetből, mi az nekünk! Trianon újratöltve, puskacsöve az ellenzékre irányítva.

A miniszterelnök a „jó rendőr”, Kövér és társai a rosszak

Orbán nemzetközi ambíciói jobb híján a visegrádiak körébe szorultak vissza. Ha túlságosan belelendül a trianonozásba, megromlik a viszonya a régió államaival. Marad a mérsékelt hangnál. Kezet fog a parlamentben az ellenzéki frakcióvezetőkkel, megdicséri a főpolgármester emlékező gesztusát.

Teheti:

a társai már gondoskodtak arról, hogy a saját tábort ez ne zavarja meg. Novák államtitkár már megüzente, hogy Karácsony kezdeményezése „csupán politikai trükk, kampányfogás”. Kövér szerint „kilóg a balliberális lóláb”. Könnyű kezet fogni az ellenzékiekkel, (lólábra nem nézünk, a kézre koncentrálunk), ha előzőleg már kussoltatták őket. Áder azzal érzékeltette a trianoni szerződés méltánytalanságát, hogy a magyar delegáció vezetője, „Apponyi Albert csak egy beszédre kapott lehetőséget”. Hát, most az ellenzék egyre sem. Pedig sehol egy Clemenceau.

A kézfogás előtt már az is el volt rendezve, hogy Trianon a baloldal bűne

Ha nincs Károlyi, pláne Kun Béla, nyilván ma is miénk Erdély. Hát hogyne. Ha rögtön Horthy jön, vagy marad Tisza, a történelmi Magyarország lenézett nemzetiségei nyilván „minden meg van bocsátva” kiáltással utasítják el a saját államiságot.

A baloldal csinálta az egész Trianont

Ott volt pl. az a kriptokommunista Ferenc József a világháború kirobbantásával. A magyar uralkodó elit csakis Marx, Bebel és Bernstein lelkes olvasójaként bánt pocsékul a nemzetiségekkel – épp olyan pocsékul, ahogy később a legtöbb új állam bánt az odacsatolt magyar kisebbséggel. Nem mintha az egyik igazságtalanság egy jottányival is csökkentené a másikat.

Aztán az is világos, hogy a természetesen jobboldali Vörös Hadsereg próbálta menteni a menthetőt, míg Horthyból hírhedett baloldalisága miatt csinált a győztes antant támogatása kormányzót. Ugyanő nevezte ki a Simonyi-Semadam kormányt, amelynek két minisztere (némi szarkazmussal épp a népjóléti) aláírta a trianoni szerződést. Nem mintha sok más választásuk lett volna. Horthy mint igazi utópista szocialista, a revíziót Hitlertől remélve vitt bele minket a II. világháborúba, csak hogy a párizsi béke végleges pecsétet nyomjon Trianonra. Tényleg szörnyű ez a baloldali ámokfutás.

Hát csoda, hogy a mai baloldal vérszemet kapva már az egész világon a nemzeteszme szétzúzására tör?

Szerencsére az ismert lóláb-szakértők, előbb Kövér, majd a Fidesz-frakció közleménye („a nemzeti kormány helyébe egy bábkormányt akarnak ültetni, amely befejezi a trianoni küldetést”) leleplezte az ördögi tervet.

Bár az én déd- és nagyszüleim is tudták volna, kit kell átkozni Lili néni hiányzó hozományáért. Pontosabban kauciójáért, amit nem tudtak letenni a fess hadnaggyal tervezett házassághoz. A dédmamám görögkatolikus lelkész lánya volt, a családnak odavesztek a szőlői az elcsatolt területeken. Végig reménykedtek, hogy visszacsatolják a szőlőt, lesz pénz Lili lányuk kauciójára.

Aztán se szőlő, se kaució

Kárpótlásul mintha felálltak volna újra a „nemzethűség” igazolóbizottságok, amilyeneket a bécsi döntés után visszakerült Felvidéken Jaross Andor tárca nélküli miniszterként működtetett: csak aki elég „nemzethű” volt, kaphatott a magyar államtól hivatalt. Akkor még Jaross túlságosan puhakezű volt -a többséget igazolták. Később rákapott az ízére: 44-ben Sztójay kormányából a zsidók deportálását vezényelte. „Nemzethűségi” lelkesedésből sikerült tovább véreztetnie, apasztania a nemzetet.

Ne mondd, hogy akkor hagyjanak békén Trianon gondolatával!

Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy nem lehetsz közömbös egyetlen igazságtalanság iránt sem. Sem az egykori, adok-kapok igazságtalanságok, sem a maiak iránt. De nem tűrheted, hogy akik legjobban siratják az aránytalan országcsonkítást, most nemzeti öncsonkításban: kitaszításban, százezrek elvándorlásában legyenek bűnösök. Hogy akik gyászolják hegyeink, erdőink elvesztését, most gátlástalanul pusztítsák a magyar tájat. Hogy csak a külhoni magyar falvak vesztét gyászolják, de elnézzék az itthoni falvak szolgasorba hajtását. Hogy – helyesen – szót emeljenek a határon túli magyar nyelvű oktatásért, kultúráért, és közben tönkretegyék iskoláinkat és kulturális műhelyeinket.
Nem, nem soha! – kiabálják. De akkor miért kezdik újra?

(A cikk eredetileg a Népszavában jelent meg, amit a szerző a Városi Kurírnak írt előszavával és engedélyével közlünk.)

tiltakozom

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.06.07 - 13:16
  Közvetlen hivatkozás

  Annál inkább vagyok baloldali és liberális, minél jobban hazaárulóztok..

  Válasz
 • Avatar
  2020.06.07 - 15:57
  Közvetlen hivatkozás

  Hazugsagokra es fantazialasokra nem lehet orszagot epiteni ….Kivancsi lennek arra hogy a magyar ellenzek kepviseloi kozul kinek sikerult pl.egy Visegradi negyekhez hasonlo szovetseget epiteni mely az egyseg erejevel szamottevo ero a nemzetkozi politikai eletben?Vagy melyik az a baloldali politikus akirvel egyaltalan hajlando szamottevo politikus targyalni..Milyen nemzet valna egy olyan iranyitas alatt mely kompromittalodott hazug ellenzeki figurakbol allna ossze?Kellaz hogy 2006 megismetlodjon?Szerintem epeszu ember nem kivanhatja az ilyet…..

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük