Magyar György: Trianonozás nélkül még a nemzeti konzultáció sem megy?

A foci nem politika Orbán Viktor szerint. És a birkózás? A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációra buzdítottak ugyanis fideszes politikusok egy csepeli lakossági fórumon a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében, s a háttérben ezúttal is feltűnt Nagy-Magyarország térképe, illetve Trianon. Vajon mi köze a párizsi békeszerződéseknek az orosz-ukrán háborúhoz?

„Hol ér össze a háború, a szankciók, az energiaválság és a magyar baloldal ügye? Ha egy kicsit a mélyére ásunk a dolgoknak, akkor rájövünk, hogy szó sincs ideológiákról vagy sokat emlegetett demokráciaféltésről. A guruló dollárok esetében csak és kizárólag pénzről és gazdasági érdekekről beszélhetünk. Ma már a napnál is világosabban látszik, hogy a guruló dollárokért cserébe a finanszírozók befolyást is kértek. Nem véletlen, hogy a baloldal következetesen támogatja az Európának nagy kárt okozó brüsszeli szankciókat. Mutassuk meg a dollárbaloldalnak és Brüsszelnek, hogy nem kérünk ezekből a szankciókból!”

– írta Facebook-oldalán a napokban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A dolog pikantériája, hogy mindezt egy csepeli, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében megrendezett lakossági fórum kapcsán tette közzé

Mellesleg a birkózó szövetség elnöke Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, aki szintén felszólalt, s mindketten a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdőíveinek kitöltésére buzdították a nem túl nagy számú érdeklődőt. Azt persze, hogy mit keres egy politikai rendezvény egy sportcsarnokban, ne firtassuk, mert az efféle intézmények vélhetően válogatás nélkül adják bérbe a helyiségeiket, már ha ezúttal fizetett is bárki. Más kérdés, hogy az ellenzék rendezvényét vajon befogadták volna?

Ennél is érdekesebb, hogy a terem mindjárt egy plakátkiállításnak is helyt adott, amelynek egyik meghatározó témája Trianon volt

Amint a képen is látszik, Németh Szilárd háta mögött a párizsi békeszerződések következményeire hívták fel a figyelmet, ami terület- és népességvesztéssel járt. A Telex más szögből készült felvételeiből – amit ezen a fotón csak sejteni lehet – kiderül az is: ezúttal sem maradhatott el Nagy-Magyarország térképe. De vajon mi köze Trianonnak és az 1918-as békediktátumnak az orosz-ukrán háborúhoz?

Tényleg kell még ezzel is hergelni a lakosságot?

Ahelyett, hogy arról beszélnének, nem a brüsszeli szankciók, hanem nagyrészt az elhibázott magyar gazdaságpolitika taszította megélhetési válságba az emberek nagy részét. Úgy tűnik, a sorosozás, a brüsszelezés, a gyurcsányozás után kerestek egy újabb hívó szót: Trianon. De mire mennek vele? Épeszűen gondolkodó magyarokat nem tudnak megnyerni ezzel, legfeljebb a szélsőjobb támogatói vevők az ilyen uszításra. Viszont a szomszédos országokban nem fogadják túl nagy megértéssel az efféle revizionista propagandát. Emlékezzünk csak rá, hogy Orbán nagy-magyarországos sálja milyen felháborodást váltott ki korábban. Amikor pedig a miniszterelnök arról fejtette ki a véleményét, hogy az olajembargó ügyében mások könnyen beszélnek, mert elvették a tengerünket, a horvát külügy kért magyarázatot.

Hiányzik ez nekünk?

Tényleg szükségünk van rá, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló földgömbbel kívánjon sok sikert az érettségizőknek? S mi szükség arra, hogy Kovács Zoltán államtitkár az irodájának teljes falát betöltő Nagy-Magyarország térképe előtt gőgösködjék? De még államtitkári értekezlet sem lehet efféle térkép nélkül? A magyar külpolitika nem vallott elég kudarcot? „Brüsszel” után kell nekünk még újabb ellenfél?

„Magyarország előre megy! Nem hátra!” – ezt üzente a kormány tavaly decemberben. Orbán Viktor akkor úgy reagált: öröm, hogy ez eljutott az emberek szívéhez. Kár, hogy a NER meghatározó politikusai ebből semmit nem értenek: előre megyünk, és nem hátra!

Forrás

Pin It on Pinterest