Trump elnöksége teljes idegösszeomlás

Donald Trump elnöksége teljes idegösszeomlás – állítja most megjelent új könyvében Bob Woodward, a The Washington Post tekintélyes, Pulitzer-díjas publicistája. A könyv konkrét állításait mind John Kelly kabinetfőnök, mind James Mattis védelmi miniszter, mind pedig Nikki Haley ENSZ-nagykövet cáfolta. 

A Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrány egyik leleplezőjének új könyve – mint arról röviden már beszámoltunk – kedden került a boltokba. A Félelem: Donald Trump a Fehér Házban című oknyomozó riportkönyv – Donald Trump, valamint jelenlegi és volt kormánytagok állítólagos kijelentéseit és anekdotákat idézve – a lehető legkedvezőtlenebb képet festi az Egyesült Államok elnökéről és környezetéről, illetve a washingtoni politikai elitről.

Trump állítólag meg akarta öletni a szíriai elnököt

A könyv egyik legsúlyosabb állítása szerint Donald Trump azt akarta, hogy a tavaly áprilisban Szíriában elkövetett vegyi támadás után gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. James Mattis védelmi miniszter azonban egyszerűen figyelmen kívül hagyta az elnök óhaját, neki állítólag azt mondta, hogy “majd megoldja” a dolgot, és korlátozott csapásmérést rendelt el szíriai vegyifegyver-raktárak ellen. A könyv állítása szerint a kormányzat tagjai egyébként is nem egyszer figyelmen kívül hagyják az elnök elvárásait.

Lopkodták az iratokat az asztaláról, nehogy aláírja azokat

Az újságíró állítása szerint például Gary Cohn volt gazdasági tanácsadó egyenesen ellopott az elnök íróasztaláról dokumentumokat, hogy így akadályozza meg az aláírásukat “az ország érdekében”. Woodward konkrétan azt állítja, hogy Cohn – és a kabinet titkára, Rob Porter – az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának dokumentumait emelte el, igaz, a megállapodás újratárgyalását nem tudták megakadályozni. Woodward “adminisztratív államcsínynek” nevezi Cohn és Porter kísérletét.

 Donald Trump kabinetfőnöke szerint egy idióta

A The Washington Post publicistája számtalan, állítása szerint a kormányzat jelenlegi és volt tagjaitól származó kijelentést idéz könyvében. James Mattisnek tulajdonítja például azt a megállapítást, hogy Trump “egy ötödikes-hatodikos gyerek értelmi szintjén áll”. John Kelly kabinetfőnök szájába adja azokat a szavakat, hogy Donald Trump egy “idióta”. Szerinte Kelly azt is mondta, hogy ez élete “legrosszabb munkahelye”.

Trump és mostani munkatársai cáfolják a vádakat

Donald Trump kedden a kora esti órákban már reagált a könyvre. A konzervatív Heritage Alapítvány The Daily Caller című portáljának azt mondta: “az egész csak kitaláció”.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint a könyv nem áll másból, mint “többségében volt alkalmazottak kitalált történeteiből”.

A The Washington Post – számítva a Fehér Ház és személyesen az elnök reakcióira – a honlapján nyilvánosságra hozta annak a beszélgetésnek a leiratát, amelyet Donald Trump a szerző Woodwarddal folytatott augusztusban, amikor a könyv még csak kéziratban volt elérhető, de egyes részletek már megjelentek belőle az amerikai sajtóban.

A mintegy 11 percig tartó beszélgetést az elnök kezdeményezte, és jelezte, hogy szívesen az újságíró rendelkezésére állna. Mint mondta: munkatársai nem tudatták vele Woodward korábbi interjúkérelmét, bár Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátortól tudott a készülő könyvről és az interjúkérelemről. A beszélgetés elején Trump ugyan közölte, hogy mindig “korrektnek” tartotta Woodward munkáját, de a végén azzal zárta mondandóját, hogy ez a könyve “pontatlan lesz”.

Kedd este John Kelly kabinetfőnök közleményben utasította vissza a neki tulajdonított sértő kijelentéseket, cáfolva, hogy bármikor is kritikát fogalmazott volna meg az elnökről.

James Mattis védelmi miniszter szintén visszautasította a könyvben róla megfogalmazottakat. “A Woodward-könyvben nekem tulajdonított szemtelen szavakat az elnökről soha nem mondtam és a jelenlétemben soha nem is hangoztak el” – írta közleményében a tárcavezető. Kommünikét adott ki Rob Manning ezredes, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője is. “Woodward úr soha nem vitatta meg és nem ellenőrizte a könyvben szereplő idézeteket Mattis miniszterrel vagy bárki mással a védelmi minisztériumban” – szögezte le a szóvivő.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete New Yorkban határozottan visszautasította, hogy Donald Trump valaha is Aszad elnök meggyilkolását tervezte volna. Újságíróknak azt mondta: rendszeresen részt vett a szíriai vegyifegyver-támadások utáni egyeztetéseken, de – mint fogalmazott – “soha, egyetlen alkalommal sem hallottam, hogy az elnök felvetette volna Aszad meggyilkolását”.

A Mueller-bizottság írásbeli válaszokat is elfogad Donald Trumptól

Írásban adott válaszokat is elfogad Donald Trump amerikai elnöktől a 2016-os elnökválasztási kampány során Trump munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Robert Mueller vezette bizottság – jelentette kedd este a The New York Times című lap internetes kiadása.

A lap értesülései szerint Robert Mueller hivatala erről még pénteken levélben értesítette a Fehér Házat.

A The New York Times két meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: a különleges bizottság nem arról kíván írásban választ kapni Trumptól, hogy megpróbálta-e akadályozni az összejátszással vagy a választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatokat, ezzel ugyanis álláspontja szerint valószínűleg meghiúsítaná az elnök egy esetleges későbbi meghallgatásának a lehetőségét. A bizottság a válaszoktól tenné függővé a további lépéseket.

Donald Trump jogászainak csapata egyes sajtóhírek szerint a háttérben hónapok óta egyeztet a Mueller-bizottsággal az elnök meghallgatásáról, a nyilvánosság előtt azonban – legalábbis eddig – cáfolták egy ilyen beszélgetés lehetőségét. A legvehemensebben Rudolph Giuliani, az elnöki jogászcsapathoz nemrégiben csatlakozott ügyvéd – New York város volt polgármestere – szokott megnyilatkozni, aki több televíziós interjúban is nyíltan kimondta: az elnök meghallgatásával a Mueller-bizottság szerinte csapdát akar állítani Trumpnak.

Giuliani egyébként többször javasolta, hogy a novemberben esedékes félidős választások előtt 60 nappal – a választók befolyásolásának elkerülése végett – függesszék fel átmeneti időre a vizsgálatot, illetve az ezzel kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát. Azzal érvelt, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején az igazságügyi minisztérium ilyen értelmű útmutatást tett közzé, elkerülendő, hogy a Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt email-botrányának vizsgálataival befolyásolják a választókat. Mint az AP amerikai hírügynökség tudósításaiból kiderült, ez a 60 napos felfüggesztés csupán szóbeli ajánlás volt, a tárca szabályzatában hivatalosan nem szerepel.

A Mueller-bizottság vezette vizsgálatok lezárásának egyébként nincs határideje

Az Egyesült Államokban novemberben lesznek az úgynevezett félidős – tehát az elnöki ciklus félidejében tartott – választások. Ekkor a képviselőház egészét és a szenátusi mandátumok egyharmadát megújítják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Trump szerint, ha elmozdítanák pozíciójából, mindenki szegényebb lenne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük