Mégis sor került egy rövid, “rögtönzött” találkozóra Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén – jelentették be amerikai és orosz részről anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna.

A huzavona vége…

Korábban az amerikai elnök megerősítette, hogy találkozni kíván a csúcsértekezlet “margóján” orosz hivatali kollégájával, majd lemondta a találkozót. A hírügynökségek azonban jelentették, hogy helyi idő szerint péntek este mégis beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót.

Táncol-e Trump és Putyin argentin tangót?

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot.

Újságírói kérdésre válaszolva,

amely arra vonatkozott, hogy melyik fél kezdeményezte az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta:

az amerikaiak.

Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump.

“Nem tudjuk”

– mondta, hozzáfűzve:

“kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban”.

Trump Putyin találkozó törölve, de a Kreml még nem tudja

A TASZSZ orosz hírügynökségnek Vlagyimir Putyin később elmondta,

hogy rövid találkozójukon tömören kifejezték álláspontjukat a kercsi incidensről a Fekete-tengeren. Közölte: álláspontjaik nem egyeznek, mindenesetre ismertette Trumppal az orosz szempontot.
Az orosz elnök emellett reményének adott hangot, hogy a csúcson elmaradt hivatalos találkozójuk előbb-utóbb összejön,

“majd ha készen áll rá az amerikai fél”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét