FRISSÍTVE! Ostromállapot – Trump-hívek betörtek a Capitoliumba az elnökválasztás eredményét hitelesítő ülés közben

Fegyverrel védték a rendőrök a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe, három és fél óra alatt tudták kiszorítani a zavargás résztvevőit a Capitoliumból. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő meghalt, miután meglőtték, egy férfi kritikus állapotban van, miután kilenc métert zuhant, amikor megpróbált felmászni az épület oldalára.

Frissítés:

  • Már négy halottja van az összecsapásnak! 
  • Újra összeült a szenátus, folytatódik az elektori szavazatok összeszámlálása!

Amíg Washington DC-ben a Capitoliumban a képviselők összeültek,

hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét, a főváros utcáin Donald Trump több tízezer híve tartott az elnök melletti szimpátiatüntetést. Trump arról beszélt előttük, hogy harcolni fog az elnökségért, mert elcsalták a választást.

Valójában erre nincs bizonyítéka, de a hívei így is arra kérték a republikánus képviselőket, hogy ne fogadják el az eredményt. Az ülésre érkezők közül többeket körülvettek és számonkértek – videó is készült arról, ahogy az indianai republikánus szenátor, Todd Young magyarázza: ő is szerette volna, ha Trump marad az elnök, de a törvények fontosabbak, mint a vélemények.

A The New York Times arról írt: a szélsőjobboldal kedvenc közösségimédia-platformjain már jóval korábban téma volt, milyen utcákon át lehet eljutni az épülethez. Legalább tucatnyi ember arról postolt ott, hogy fegyverrel megy a törvényhozáshoz.

Be is jutottak az épületbe, a Szenátus zárt ajtajáig jutottak, ott a képviselőket rendőrök védik tőlük.

Az ülést felfüggesztették. Az ABC News szerint egy lövés is eldördült, a CNN pedig úgy tudja, hogy több rendőr is megsérült, akiket paprikaspay-vel fújtak le, egy nő pedig meghalt, miután mellbelőtték. A nő egy Trump zászlón fekve haldoklott.  Egy 24 éves férfi szintén kritikus állapotban van, ő a CNN szerint az épületnél egy állványra mászott fel és leesett onnan, nagyjából 9 métert zuhant.

Joe Biden megválasztott elnök az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a tömeget,

Trump elnököt pedig arra, hogy azonnal szóljon a televízión keresztül a tüntetőkhöz, hogy tartsák tiszteletben az amerikai alkotmányt. Sötét, sokkoló és szomorú momentumnak nevezte a ma történteket.

A demokráciánk soha nem látott roham alatt van

– mondta a megválasztott elnök. Hangsúlyozta, hogy

a Capitoliumban kialakult káosz-jelenetek nem tükrözik az igazi Amerikát.

Donald Trumpnak elnöksége utolsó két hetére sikerült elérnie, hogy a Twitter és a Facebook, két közösségimédia-óriás, amelyek eddig nagyon is óvatosan bántak vele folyamatos álhírterjesztése ellenére is, törölje a posztjait.

 

Néhány reakció a nagy világból +1 itthonról!

Boris Johnson:

„Szégyenteljes, ami az amerikai kongresszusban történik” 

Jens Stoltenberg a NATO-főtitkára például azt írja: 

„Megdöbbentő, ami történik Washintgtonban. A demokratikus választások eredményeit tiszteletben kell tartani.”

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök így fogalmaz: 

„Aggogalommal követem a washingtoni híreke. Bízom Amerika demokráciájának az erejében.”

Ifj. Lomnici Zoltán kormánypárti alkotmányjogász:

Nem szabad abba a hibába esni, hogy kettős mércével mérjünk. Most egy válságos helyzet van az Egyesült Államokban, a tüntetők túllépték a békés megmozdulás kereteit, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ugyan nem a törvényhozás épületével szemben, de középületekkel szemben a baloldali aktivisták is nagyon durván léptek fel 2020 nyarán.
Arra a felvetésre, hogy az egész világra és Magyarországra is hatással lehet a Biden által hirdetett politika, Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: Joe Biden „egy igazi kaméleon”, amikor szenátorként megkezdte pályáját, a házasságról úgy beszélt, mint férfi és nő köteléke, mára viszont az LMBTQ-mozgalom egyik fő támogatójává vált. Most más kérdésekben is sokkal inkább baloldali radikális nézeteket vall, mint korábban – mondta. Hozzátette: olyan jelöltek kerülhetnek például a külügyminisztériumba, akik kijelenthetően elfogultak lesznek negatív értelemben Magyarország, a magyar kormány és a nemzeti oldal vonatkozásában. Ez azért lényeges, mert nem méltó egy nagyhatalomhoz, hogy ha a politikai elődöt támogatta egy kormányzat, akkor azt megbosszulják. „Ez antiamerikai” – fogalmazott.

A lassú Konszolidációra utal

Sikerült kimenekíteni az elektori szavazatokat a szenátusi ülésteremből, mielőtt a tüntetők elfoglalták volna azt – ezt Jeff Merkley szenátor jelentette be a Twitteren. Az oregoni politikus úgy gondolja, a tüntetők elégették volna a szavazócédulákat, amennyiben megszerzik azokat.

Tovább terjed az erőszak?

 Lukóczki Gábor, a közmédia kaliforniai tudósítója arról számolt be, hogy Washington mellett az ország más nagyvárosaiban is gyülekezik a tömeg, így Los Angelesben is. Mint mondta, annak ellenére, hogy Kalifornia állam egy demokrata fellegvár, ott is vannak Trump-hívők, akik gyakran vonulnak utcára.

 

siófok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük