FRISSÍTVE! Ostromállapot - Trump-hívek betörtek a Capitoliumba az elnökválasztás eredményét hitelesítő ülés közben - Városi Kurír

Sorting by

×

FRISSÍTVE! Ostromállapot – Trump-hívek betörtek a Capitoliumba az elnökválasztás eredményét hitelesítő ülés közben

Fegyverrel védték a rendőrök a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe, három és fél óra alatt tudták kiszorítani a zavargás résztvevőit a Capitoliumból. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő meghalt, miután meglőtték, egy férfi kritikus állapotban van, miután kilenc métert zuhant, amikor megpróbált felmászni az épület oldalára.

Hirdetés

Frissítés:

  • Már négy halottja van az összecsapásnak! 
  • Újra összeült a szenátus, folytatódik az elektori szavazatok összeszámlálása!

Amíg Washington DC-ben a Capitoliumban a képviselők összeültek,

hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét, a főváros utcáin Donald Trump több tízezer híve tartott az elnök melletti szimpátiatüntetést. Trump arról beszélt előttük, hogy harcolni fog az elnökségért, mert elcsalták a választást.

Valójában erre nincs bizonyítéka, de a hívei így is arra kérték a republikánus képviselőket, hogy ne fogadják el az eredményt. Az ülésre érkezők közül többeket körülvettek és számonkértek – videó is készült arról, ahogy az indianai republikánus szenátor, Todd Young magyarázza: ő is szerette volna, ha Trump marad az elnök, de a törvények fontosabbak, mint a vélemények.

A The New York Times arról írt: a szélsőjobboldal kedvenc közösségimédia-platformjain már jóval korábban téma volt, milyen utcákon át lehet eljutni az épülethez. Legalább tucatnyi ember arról postolt ott, hogy fegyverrel megy a törvényhozáshoz.

Be is jutottak az épületbe, a Szenátus zárt ajtajáig jutottak, ott a képviselőket rendőrök védik tőlük.

Az ülést felfüggesztették. Az ABC News szerint egy lövés is eldördült, a CNN pedig úgy tudja, hogy több rendőr is megsérült, akiket paprikaspay-vel fújtak le, egy nő pedig meghalt, miután mellbelőtték. A nő egy Trump zászlón fekve haldoklott.  Egy 24 éves férfi szintén kritikus állapotban van, ő a CNN szerint az épületnél egy állványra mászott fel és leesett onnan, nagyjából 9 métert zuhant.

Joe Biden megválasztott elnök az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a tömeget,

Trump elnököt pedig arra, hogy azonnal szóljon a televízión keresztül a tüntetőkhöz, hogy tartsák tiszteletben az amerikai alkotmányt. Sötét, sokkoló és szomorú momentumnak nevezte a ma történteket.

A demokráciánk soha nem látott roham alatt van

– mondta a megválasztott elnök. Hangsúlyozta, hogy

a Capitoliumban kialakult káosz-jelenetek nem tükrözik az igazi Amerikát.

Donald Trumpnak elnöksége utolsó két hetére sikerült elérnie, hogy a Twitter és a Facebook, két közösségimédia-óriás, amelyek eddig nagyon is óvatosan bántak vele folyamatos álhírterjesztése ellenére is, törölje a posztjait.

 

Néhány reakció a nagy világból +1 itthonról!

Boris Johnson:

„Szégyenteljes, ami az amerikai kongresszusban történik” 

Jens Stoltenberg a NATO-főtitkára például azt írja: 

„Megdöbbentő, ami történik Washintgtonban. A demokratikus választások eredményeit tiszteletben kell tartani.”

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök így fogalmaz: 

„Aggogalommal követem a washingtoni híreke. Bízom Amerika demokráciájának az erejében.”

Ifj. Lomnici Zoltán kormánypárti alkotmányjogász:

Nem szabad abba a hibába esni, hogy kettős mércével mérjünk. Most egy válságos helyzet van az Egyesült Államokban, a tüntetők túllépték a békés megmozdulás kereteit, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ugyan nem a törvényhozás épületével szemben, de középületekkel szemben a baloldali aktivisták is nagyon durván léptek fel 2020 nyarán.
Arra a felvetésre, hogy az egész világra és Magyarországra is hatással lehet a Biden által hirdetett politika, Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: Joe Biden “egy igazi kaméleon”, amikor szenátorként megkezdte pályáját, a házasságról úgy beszélt, mint férfi és nő köteléke, mára viszont az LMBTQ-mozgalom egyik fő támogatójává vált. Most más kérdésekben is sokkal inkább baloldali radikális nézeteket vall, mint korábban – mondta. Hozzátette: olyan jelöltek kerülhetnek például a külügyminisztériumba, akik kijelenthetően elfogultak lesznek negatív értelemben Magyarország, a magyar kormány és a nemzeti oldal vonatkozásában. Ez azért lényeges, mert nem méltó egy nagyhatalomhoz, hogy ha a politikai elődöt támogatta egy kormányzat, akkor azt megbosszulják. “Ez antiamerikai” – fogalmazott.

A lassú Konszolidációra utal

Sikerült kimenekíteni az elektori szavazatokat a szenátusi ülésteremből, mielőtt a tüntetők elfoglalták volna azt – ezt Jeff Merkley szenátor jelentette be a Twitteren. Az oregoni politikus úgy gondolja, a tüntetők elégették volna a szavazócédulákat, amennyiben megszerzik azokat.

Tovább terjed az erőszak?

 Lukóczki Gábor, a közmédia kaliforniai tudósítója arról számolt be, hogy Washington mellett az ország más nagyvárosaiban is gyülekezik a tömeg, így Los Angelesben is. Mint mondta, annak ellenére, hogy Kalifornia állam egy demokrata fellegvár, ott is vannak Trump-hívők, akik gyakran vonulnak utcára.

 

siófok

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.