Hondurasi menekültek miatt keltenek pánikot Amerikában

A világ egyik legveszélyesebb városából menekülnek néhány ezren Amerika felé, a kampányra készülő Donald Trump máris inváziótól retteg, és összeesküvést kiált. Ismerős szitú?

„Ezek az emberek nem az amerikai álmot keresik, ők a hondurasi rémálom elől menekülnek” – Jari Dixon, hondurasi ellenzéki politikus foglalta össze egy tweetben, miért kelt útra az elmúlt hetekben 3-4 ezer ember Hondurasból, hogy valahogy megpróbáljon elvergődni a mexikói-amerikai határig. Már a guatemalai-mexikói határt ostromolják.

Az elmúlt hónapokban Donald Trump többször nekitámadt Honduras kormányának, miután ezrek indultak útnak, hogy menedékjogért folyamodjanak az USA-ban. A hisztéria az elmúlt napokban – három héttel a novemberi időközi választások előtt – ért csúcsára.

Hondurast és az USA-t két ország – Guatemala és Mexikó -, több száz fegyveres katona és 2600 kilométer választja el egymástól, az amerikai elnök most mégis inváziótól tart, olyannyira, hogy fél Közép-Amerikának megüzente, ha nem tartóztatják fel az észak felé tartó tömegeket, megszünteti a térség segélyezését.

A mexikói kormány felajánlotta a menekülőknek, hogy menedékjogért folyamodhatnak az országukban is, és munkához segítik őket. A szalámizós taktika tavasszal már bejött: akkor egy 1200 fős guatemalai-hondurasi csoport indult útnak, és az ajánlattal a mexikóiaknak sikerült megtörniük a lendületüket – alig 300-an jutottak el az amerikai határig.

Trumpot a déli szomszéd igyekezete sem hatotta meg: miután betámadta Hondurast, Guatemalát és El Salvadort, szerdán Mexikót is megfenyegette, hogy amerikai katonákat sorakoztat fel és lezárja (!) a déli országhatárt, ha a karaván utat tör Texasig.

A hondurasi karaván San Pedro Sula városából kelt útra, amit 2017-ben az öt legveszélyesebb város között tartottak számon a világon. 160-an indultak el, a Guatemaláig tartó úton a tömeg aztán tízszeresére duzzadt. A karavánnal haladók azt mondják, a halál, az üldöztetés, a gyilkosságok elől menekülnek, és mert napi 5 dollárból képtelenek fenntartani a családjukat.

Trump szerint a menekülteket és bevándorlókat valójában anyaországaik „küldik” Amerikába

Az amerikai elnök szerint a menekülteket és bevándorlókat valójában anyaországaik „küldik” Amerikába, így akarnak megszabadulni problémáiktól, és ezért a közép-amerikai országok felelőssége, hogy határaikon belül tartsák őket. (Közben arra panaszkodik, hogy az amerikai kongresszus demokrata többsége nem hajlandó szigorítani a törvényeken.) A képlet kicsit hasonló az európai bevándorlási vitához:

Az amerikai elnök összeesküvést kiált, és azt a látszatot kelti, hogy a menekülők importálják az erőszakot az országba, holott a többség épp az erőszak elől menekül.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Amnesty International: a kisebbségek démonizálásának éve volt 2017

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük