Londonba érkezett hétfőn az amerikai elnök. Donald Trump állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban, ennek ellenére, már a látogatás előtt úgy nyilatkozott, mint akinek fogalma sincs a nemzetközi politikáról, de legalább is tesz rá.

Borisz legyen a főnök!

Szinte mindenki legnagyobb megrökönyödésére, már napokkal ezelőtt megüzente a briteknek, kit látna szívesen a miniszterelnöki bársonyszékben. Jelöltje nem meglepő módon nem más, mint  Boris Johnson, az extrémen Brexit-párti egykori külügyér, illetve ugyancsak  London  ex főpolgármestere. Az amerikai elnök közleményén a világ “csak” megbotránkozott a britek viszont felháborodtak, és belügyeikbe történő súlyos beavatkozási kísérletet emlegetnek.  Ehhez hasonló bárdolatlanságot, csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök engedett meg magának, amikor a legutóbbi amerikai elnökválasztási finis előtt már jóval arról beszélt, hogy “nekünk Trump lenne a jobb, mint Hillary “.

Az elnök “jó szokásához híven” még a leszállás előtti utolsó percekben is sikeresen magára rántotta a londoniakat azzal, hogy egy, a főpolgármesterüket ócsároló posztot twittelt.

Az Egyesült Államok elnöke még a levegőben született tweetjében jéghideg vesztesnek nevezte Sadiq Khant. Szó szerint azt írta:

Sadiq Khan minden szempontból borzalmas munkát végzett London polgármestereként, durván sértő volt annak az Egyesült Államoknak az éppen látogatást tevő elnökével szemben, amely Nagy-Britannia messze legfontosabb szövetségese.

Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One a Londontól északnyugatra fekvő Stansted repülőtéren landolt

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket.

A brit uralkodó évente csak egy-két alkalommal lát vendégül külföldi államfőket, így a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás.
A 93 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója, trónra lépése, vagyis 1952 óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson, köztük két amerikai elnököt: George W. Bush-t 2003-ban és Barack Obamát 2011-ben.

Kedd délelőtt 10 órára a Trafalgar térre “Nemzeti tüntetést ” szerveznek a Trump ellenes csoportok ott lesz a két legnépesebb a Stop Trump Koalíció, és a Stand Up to Trump is, természetesen nem maradhat el most sem a Trump ellenes tüntetés egyik fő elem az  elnököt mintázó óriás lufi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét