Ha valahonnan ismerősen cseng Trump szinte minden szava, az nem a véletlen műve, hanem a közös illeberalis érvkészleté. 

Egy belső jelentés utóélete

Az elnök szerdán több bejegyzést is szentelt a határvédelem és migránsközpontok ügyének, miután demokrata párti törvényhozók felháborodásuknak adtak hangot a belbiztonsági minisztérium egyik nyilvánosságra került belső jelentése miatt. A jelentés megállapítja, hogy a migránsok riasztó körülmények között élnek a szövetségi gyűjtőközpontokban.

- Hirdetés -

Trump szerint a határvédelmi szervek munkatársai „nagyszerű munkát” végeznek. Mint fogalmazott: ezek az emberek „nem kórházi dolgozók, orvosok vagy nővérek. A problémát a demokraták könnyen kijavítható, rossz bevándorlási törvényei jelentik.” 

Kitől is hallottunk hasonlót többször is, itt kerítésen belül?

Egy másik mikroblog-bejegyzésében azt hangoztatta,az USA elnöke hogy a túlzsúfolt központokban a migránsok még mindig

„messze jobban és biztonságosabb körülmények között élnek, mint ahonnan jöttek”.

Majd így fogalmazott:

„Ha az illegális migránsok boldogtalanok a sebtében felhúzott gyűjtőközpontokban uralkodó körülmények miatt, elég azt mondani nekik, hogy ne jöjjenek ide. Ezzel minden probléma megoldódna!(…)Mexikó sokkal jobb munkát végez a határon, mint a demokraták”

– írta az elnök, utalva a mexikói kormányzat nemrég megszigorított határvédelmi és kitoloncolási rendelkezéseire. A mexikói hatóságok kedden például buszokkal szállítottak vissza a guatemalai határhoz több tucat illegális bevándorlót, akik lemondtak arról, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be az országban.

Mi meg itt azt halljuk, hogy Szerbia biztonságos ország

Cinizmusért Trump se megy a szomszédba

Az amerikai demokrata párti politikusoknak az Egyesült Államok elnöke azt tanácsolta: ha valóban meg akarják oldani a humanitárius válságot, akkor mondják meg a migránsoknak, hogy törvényes keretek között lépjenek be az országba.

„Remélhetően már az érdemek alapján döntést hozó bevándorlási rendszer szerint”

– fűzte hozzá.

A belbiztonsági minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra jelentését az amerikai-mexikói határon létrehozott befogadóközpontok állapotáról. A jelentés szerint a helyiségek túlzsúfoltak, az őrizetbe vett migránsok cellákhoz hasonlító szobákban élnek, nem jutnak meleg ételhez és zuhanyozási lehetőséghez. A központokban sok a gyermek, elsöprő többségük szülők, vagy kísérők nélkül érkezett a határra.

Ha nem tudnánk melyik országban készült a jelentés, akár azt is hihetnénk, hogy a magyar helyzetet írja le.

Felháborodott honatyák

Demokrata párti politikusok, akik kedden a texasi Clintben kialakított központokban tettek látogatást, szerdán egymás után tettek felháborodott nyilatkozatokat. Joaquin Castro texasi demokrata párti képviselő sajtótájékoztatóján az emberi jogok tiszteletben tartását kérte számon a kormányzattól. Kamala Harris, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa a Twitteren „emberi jogi visszaéléseket” vetett a kormányzat szemére.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közleményben szólított fel a határőrizeti szervek (CBP) vezetőjének és több felső vezetőnek a lemondatására. Schumer a határvédelmiek egy zárt Facebook-csoportban közzétett, migránsokon gúnyolódó bejegyzései miatt háborodott fel. Az ügyben Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter szerdán vizsgálatot indíttatott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét