Beiktatási Biden-show -Tom Hanks celebrálja a nagy eseményt a világnak

2021. január 20., szerda a négyévenkénti elnöki show, azaz a beiktatás időpontja. A jelenlegi állás szerint a ceremónia után nagyjából az USA lakosságának fele lesz boldog, a másik fele pedig gyászol. Akárhogy is, ez a program -mint mindig, – hatalmas amerikai típusú látványosság lesz, nem akármilyen közreműködőkkel.

Ilyen is volt már

Az egyesült államok 9. elnöke William Henry Harrison például belehalt abba, hogy az 1841. március 4.-i különösen hideg nap ellenére lóháton, kabát és kalap nélkül érkezet a helyszínre, és  megtartotta az amerikai történelem alighanem leghosszabb beiktatási beszédét. Az elnök makacsságának köszönhetően tüdőgyulladást kapott, amibe pontosan egy hónap elnökség után belehalt.

Természetesen a fenti eset kirívó, ahogy az 1869-es is amikor Andrew Johnson leköszönő elnök nem jelenet meg utóda Ulysses Grant beiktatásán, hiszen a legtöbb ilyen ceremónia megfelelően emelkedett hangulatban és tartalommal történt meg. Az egyik fontos és jelzésszerű döntés, hogy az új elnök milyen, kinek a bibliájára esküszik fel. Barack Obama például ugyanarra a Bibliára helyezte a kezét, amire 1861-ben példaképe, Abraham Lincoln.

Joe Biden ahogy két alelnöki ciklusa megkezdésekor, úgy szerdán is az  1893-óta a családja tulajdonába lévő hatalmas több mint 12 centiméter vastag kelta kereszttel díszített  biblián tartja majd a kezét ameddig az elnöki eskü szövegét mondja.

Az új elnök elkötelezettségével szemben amikor beiktatása környékén egy riporter rákérdezett a most éppen dicstelen körülmények között leköszönő Donald Trumpra, hogy melyik a kedvenc része a bibliából, maga is megdöbbent, hogy az elnök semmit, egy szót nem tudott mondani, amit valaha olvasott volna a Bibliában.

Szerdán ismét beiktatás

A beiktatást színesítő műsorban olyan világsztárok lépnek fel többek között mint  Justin Timber,  Demi Lovato,  Ant Clemons, valamint a demokratákat régóta támogató Jon Bon Jovi, és a névsor az elkövetkező néhány napban is bővül még.

Mindenki nagy örömére televíziós házigazda szerepét Joe Biden és Kamala Harrisa beiktatásán Tom Hanks  vállalta.

(Deadline információ)

Az eskütételt követően az új elnököt, alelnökét és házastársaikat a hadsereg tagjai, köztük zenekar és dobosok kísérik a Fehér Házba. z a menet most az ismert események okán kis létszámú és különösen jól biztosított lesz.

Természetesen úgy a Covid-19 vírus, mint a január 6-i capitoliumi ostrom utáni biztonsági protokoll szigorú megtartása mellett zajlik majd a teljes esemény. A különleges nap lezárásaként ország- de főleg Wasshington-szerte beiktatási bálok sora következne, amiket a jelenlegi helyzetre tekintettel talán most először az elnöki beiktatások történetében  elhagynak, így elmarad a hagyományos nyitótánc is amit a frissen beiktatott elnök és a firs lady mutat be az ilyen bálokon ezzel mintegy képletesen is megnyitva az USA-ra váró új időszakot.

Kapcsolódó

beiktatás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük