Sorting by

×

Elengedhetetlen tudnivalók a koronavírus-gyógyszerről: a Favipiravirról!

Péntektől már nem csak a kórházakban, de az otthon kezelt koronavírusos betegek kezelésére is használható az eredetileg a súlyos influenzás esetek gyógyítására szolgáló Favipiravir – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Amit erről a gyógyszerről tudni lehet:

mik azok a bizonyos súlyos mellékhatások, amik miatt beleegyező nyilatkozat kell a szedéséhez.

A Favipiravir eredetileg a súlyos influenzás megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszer,

melyet 2014-ben fejlesztettek ki Japánban. A hatóanyag erős antivirális hatású, így a kezdeti próbálkozások után több súlyos vírusos megbetegedés kezelésére kezdték alkalmazni – így például kipróbálták az ebola, a nyugat-nílusi láz és a sárgaláz ellen is, változó sikerrel.

A koronavírus ellen már tavaly tavasszal bevetették

– akkor Kínából érkezett egy 400 ezer tablettás szállítmány – ideiglenes engedéllyel, később az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) decemberben engedélyezte a hazai gyártású, Egis által készített változat használatát.

Miért csak kórházakban használhatták eddig ezt a hatóanyagot?

Erre a válasz részben az, hogy az antivirális szerek alkalmazása általában komoly szakorvosi felügyeletet igényel, másrészt pedig az, hogy ezen készítmények jelentős része közpatikai forgalomban nem kapható.

Jelenlegi alkalmazására sem úgy kell számítani, hogy bemegyünk a patikába és kiváltjuk a szert, hanem elvileg a háziorvosok látják majd el a betegeket abból a készletből, melyet a rendelkezésükre bocsátanak.

Ennek némileg ellentmond az Index információja, mely az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás gyógyszerészeknek írt körlevelére hivatkozik, s melyben az áll, hogy a vényköteles, favipiravir tartalmú készítmény gyógyszertári kiváltásához tájékoztatót és beleegyező nyilatkozatot is alá kell írniuk a gyógyszert kiváltóknak, akiket szóban is tájékoztatni kell a készítmény használatáról, hatásáról, mellékhatásairól. És mellékhatásai bizony lehetnek, elég komolyak.

Miért kell külön beleegyező nyilatkozat?

A gyógyszer úgy kapott engedélyt koronavírus elleni kezelésekhez, hogy valójában influenza ellen gyártották, de mivel hatékonynak bizonyult az új koronavírus ellen, ezért most szélesítik azok körét, akiknél alkalmazni lehet, akár járóbeteg ellátás keretében is.

Másrészt a mellékhatásai komolyak lehetnek:

nem adható például terheseknek vagy szoptató anyáknak. A beleegyező nyilatkozat azért kell, hogy a páciens biztosan megbeszélje az orvossal és megértse, hogy a favipiravir magzati károsodást okozhat, ezért terhesség és szoptatás alatt tilos alkalmazni.

Fogamzóképes nő és szexuálisan aktív férfi kizárólag akkor szedheti a gyógyszert, ha hatékony fogamzásgátlást alkalmaz a gyógyszerszedés alatt és utána még 7 napig.

Ha lehet, terhességi tesztet kell végezni a favipiravir szedése előtt, illetve ha a terápia közben fennáll a terhesség gyanúja, a gyógyszer szedését azonnal meg kell szakítani.

Külön beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia a férfi betegeknek is, a favipiravir ugyanis bejut a spermába, s fogamzás esetén a megfoganó magzati életet károsítja. Tilos a favipiravirt szedő férfiaknak szexuális kapcsolatot létesítenie terhes nővel.

És mi lesz a kórházakban?

Hogy most mégis a háziorvosoknak adják ki a gyógyszert otthoni kezelésre, arra azért kerülhetett sor, mert a járványügyi adatokat látva mindenképpen el akarják kerülni azt, hogy végzetesen túlterhelődjön az egészéségügyi ellátórendszer.

Favipiravir szedésével – ha azt a betegség korai szakaszában kezdik szedni – esély van elkerülni azt, hogy a páciens kórházba kerüljön.

A súlyos vagy középsúlyos koronavírusos esetek kezelésében is általában csak akkor hatásos a Favipiravir

az eddigi eredmények szerint,

ha az adagolását a súlyos tünetek jelentkezését követő 48 órán belül megkezdik, ráadásul az eddigi tapasztalatok szerint a gyógyszer általában csak lerövidíti a betegség lefutását, de nem feltétlenül akadályozza meg a súlyos szövődmények – így például a tüdőgyulladás – kialakulását.

Szijjártó “vett nekünk….”

Szijjártó 2020 novemberében jelentette:

újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából szerda hajnalban

“A nap legfontosabb eseménye azt hiszem, hogy már meg is történt, hiszen negyed hatkor landolt az a repülőgép, amely újabb egymillió darab favipiravir gyógyszert szállított Magyarországra, ezúttal Kínából”

– mondta a miniszter. Ez a gyógyszer segíti a koronavírus-betegek gyógyulását, enyhíti tüneteiket – tette hozzá.

Ezzel a szállítmánnyal együtt már 4,8 millió favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra: 2,8 millió Kínából és 2 millió Japánból. Ha az operatív törzs úgy dönt, folytatják a tárgyalásokat újabb gyógyszerszállítmányokról – közölte Szijjártó Péter.

Forrás

 

járvány, harmadik hullám, felhívás

 

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.