Emlékeznek még arra a blamára, amikor 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa? Az akkori pályáztatás röviddel Magyarország uniós csatlakozása után indult el, amikor az egész közvélemény „EUfóriában” égett, és a pályázó városok mindegyike sorsfordító lehetőségként élte meg a címet.

Nem volt az….

A Pécs2010-re mintegy 44,5 milliárd forint jutott uniós és kormányzati forrásokból. Ennek túlnyomó része, mintegy 35 milliárd építkezésekre ment el: ebből készült el a Zsolnay Kulturális Negyed a Zsolnay-gyár elhagyott területén, a Kodály Zoltán Koncertközpont és a Regionális Tudásközpont, illetve a pécsi közterületek felújítása. 9,5 milliárd forint érkezett a kulturális programokra, azok kommunikációjára, illetve a projekt lebonyolítására. (hvg.hu)

Újra nekifutunk: Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa

A Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy Veszprém Megyei Jogú Város – mint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselője – a lehető legmagasabb színvonalon valósítsa meg az ezzel összefüggő feladatait. Ezért az idei költségvetésből 500 millió forint, míg a jövő évi büdzséből 5,5 milliárd forintot hagyott jóvá.

A kormány egy 2014-es európai parlamenti és tanácsi határozatnak megfelelően a célokat is megfogalmazta a határozatban. Ezek a következők:

  • a kulturális kínálat mértékének, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése, többek között országok közötti együttműködés révén,
  • a kultúrához való hozzáférés és az abban való részvétel szélesítése,
  • a kulturális ágazat teljesítményének, más ágazatokhoz való kapcsolódásának fokozása,
  • a város nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

Nagykövetek

Ők Veszprém EKF 2023 Nagykövetei, akik Veszprém polgármestere, Porga Gyula felkérésére vállalták el a címet:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó, Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdióalapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Science, Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke, Laposa Zsófia, borász, Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető, Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója, Zoób Kati, jelmeztervező, divattervező, Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét