Sorting by

×

Tudta, hogy amíg édesdeden aludt, a kormány az Ön nevében (is) kezességet vállalt a kormányszóvivő férje 53.000 millió forintos hitelére?

Ezért senkinek ne jusson eszébe változtatni az alvási szokásán, mondjuk, hogy a családból egy valaki mindig éber állapotban legyen, tök felesleges. A dologról nem kérték ki online a véleményét, vagy a beleegyezését, egyszerűen közölték a tényt, hogy ezt a párezer milliót -ha nem jön be a buli- még hozzádobták a többi fizetni valónkhoz.

53.000 millió, az fejenként 0 – 99+-ig 5.800.- forint – Hány fős is a család?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége 150 millió eurós hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól. A pénz a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár megvásárlásához kellhet.

A kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez – derül ki egy augusztus 13-ai kormányhatározatból.

A hitel összege 150 millió euró (53 milliárd forint) az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. A hitelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank nyújtja a HSC Aerojet Zrt.-nek.

A cég vezérigazgatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf,

volt londoni nagykövet, aki nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója szintén Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak. Az állami kezességvállalás azért nincs ingyen, a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell megfizetni. Hogy mikor, az nem derül ki, erről a pénzügyminiszternek kell tájékoztatnia a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

Cseh repülőgépgyárra kellhet a pénz

A HVG értesülései szerint Szalay-Bobrovniczky, illetve az általa gründolt Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. veheti meg a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat. A gyár egy ideje új tulajdonost keres. A tőkeerős Penta csoport megelégelte a veszteségeket, és a repülőgépgyártással és -fejlesztéssel foglalkozó cégre végül talált is vevőt.

Az elképzelés az volt, hogy a cseh fegyvergyáros Richard Hava cége, az Omnipol összeáll Tombor Andrással, akit Habony Árpád köréhez szoktak sorolni, és aki az alapítója volt az Orbán-kormány kedvenc elitképzőjének, a Mathias Corvinus Collegiumnak.

Csakhogy a magyar üzletember nem tudta szállítani az üzlethez elegendő összeget. Tombor helyett új partner után kellett nézni. A HVG információi szerint az üzlet így jutott a Habony-kör egy másik szereplőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak.

A magyar fél az oroszokkal közös egyiptomi vonatüzletben

Szalay-Bobrovniczkynek nem ez lenne az első államilag támogatott közlekedési biznisze. A 2020-as évben 7,9 milliárd adózott nyereséget ért el a Transmashholding Hungary (TMH) Kft. – derül ki a cég beszámolójából. A vállalat tulajdonosa felerészben az orosz Transzmas-csoport (illetve annak Svájcban bejegyzett tagja, a TMH International AG), felerészben a Magyar Vagon Zrt. Utóbbi egyedüli tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A teljes sztorit ide kattintva olvassa el mindenképpen!

 

millió

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.