Tudta, hogy rendőrt hívhatnak Önre, ha pályaudvaron fényképez?

Ki ne akarná megörökíteni, ha szerette elutazik, – hogy legyen mire emlékezni – vagy megérkezik! A háttérben látható állapot nem főszereplő a képen, de ha igen, akkor sem a fotós hibája, hanem….. Hát ez lehet a baj!

Fényképezés-szabadságot a népnek!

Még az “átkosban” egyszerű volt a helyzet, akkor táblákkal jelölték, hol nem lehet ezt-azt csinálni, tehát tudnui lehetett, hogy hol érdemes. Ma teljes a káosz, bárhová nézünk, belebotlunk megörökíteni valóba, hogy az utókor pontosan tudja, milyen volt, amikor dübörgött a magyar gazdaság és a demokrácia!

A probléma sokakat megmozgatott, van már Facebook-oldala is azoknak, akik sérelmezik a dolgot:

“Magyarország, MÁV, 2018:

Pár napja kimentem egy magyar vasútállomásra, csinálni néhány képet a vonatokról. Alig néhány kattintás és ott terem egy biztonsági őr és közli, hogy tilos az állomás területén felvételt készíteni, az állomásfőnök megtiltotta. Ha ilyen tevékenységet észlel: RENDŐRT KELL HÍVNIA. ? Kérdeztem, hogy mégis miért? Próbáltam felháborodásom ellenére udvarias maradni. Azt mondta: sok mozdonyvezető panaszkodott, hogy zavarja őket a sok fényképező utas.

Ez mekkora kamu már!

Nem is látszódnak egy képen sem, szerintem inkább nem akarják, hogy minél több ember lássa az egyes vasútállomásokon uralkodó állapotokat (hozzáteszem, az ominózus állomás a rendezettebbek közé tartozik). Rákérdeztem arra is, hogy ezt honnan kéne tudnia az embernek? Kint van valamilyen erre utaló tábla esetleg? Hát az nincs… ?? Ekkorra már elkezdett magyarázkodni és elállt a rendőri intézkedés igényétől, de a fotózást továbbra sem engedte.

Végül sikerült kultúrember módjára anélkül elválnunk,

hogy bármelyikünk is felemelte volna a hangját.

Másnap utánanéztem a neten, a MÁV honlapján, ahol a következőket írják:

“A vasútállomásokon az utasforgalom számára megnyitott területen a magáncélú fotózáshoz nem kell külön engedély abban az esetben, ha a felvétel-készítés a vasúti technológiára vagy a felvételkészítőre biztonsági kockázatot nem jelent.”

Én elárulom mindenkinek, hogy az utasforgalom számára megnyitott területen voltam. Nem is valami speckó kamerával vagy stábbal vonultam ki a helyszínre, csak egy egyszerű okostelefonnal.

Erre mégis miért volt szükség?

Ha szerinted sem helyénvaló a leírt eljárás, kedveld a Szabad vasútfotózást Magyarországon! oldalunkat, hogy megmutassuk a MÁV-nak: ez egy szabad ország (kellene, hogy legyen). Kérlek oszd meg ezt a posztot, ha egyetértesz!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük