Tulajdonképpen mi a csudát csináltál te Moszkvában?

Illés György író mesélte el barátainak, hogy a címbeli kérdéssel kezdődött az a hatalmas munka, ami “Az orosz titok – Feljegyzések a felbolydult Moszkvából” című izgalmas kötet megszületéséhez vezetett.

Mit csináltál te ott öt éven át?

Illés Györgytől Dombóvári Gábor kérdezte ezt egy tévés beszélgetésben. Tényleg, mi mindent látott 1988 és 1993 között a Szovjetunióban, majd Oroszországban a Magyar Kulturális Intézet akkori igazgató-helyettese? Dombóvári, a népszerű tévés a Hatoscsatorna műsorában látta vendégül idén januárban Illést, a sok-kötetes írót.

Dombóvári már ismerte a szerző Puccsnaplóját, amely az 1991-ben, a szovjet rendszer dinoszauruszai által kirobbantott pár napos puccs drámai napjait elevenítette meg. De ezen kívül semmit sem tudott az izgalmas történelmi korszakban Moszkvában állomásozó ismert író, irodalomtörténész, publicista élményeiről.

Hatalmas munka kezdődött

Illés György a tévés beszélgetés után nem tudott nyugodni. Elővette régi jegyzeteit, és pár hét alatt megírta

“Öt év Moszkvában, 1988-1993”

munkacímmel részletes élménybeszámolóját, amit kiadója lelkesen fogadott.

Bátorság és kíváncsiság

A friss könyv lapjairól kiderül, hogy a szerző extrém helyzeteket is vállalt. A hírhedt puccs napjaiban Moszkva utcáit rótta, hogy közelről lássa, mi történik a széteső világhatalom szívében. De később a Nagy Bandaháborút sem csak a sajtóból figyelte. Ellátogatott egy-két rossz hírű szórakozóhelyre, ahol egyenesen a főnökkel kezdeményezett beszélgetést. Vagy egy gyanúsan gyorsan meggazdagodott ifjú milliárdos irodájában tűrte, hogy a fickó ráküldje testőreit, demonstrálva, mekkora biztonsági készültségben él ő… De KGB-s tisztet is faggatott a hírhedt cég titkairól, ha éppen a Moszkva-folyó partján lehallgatásbiztos sétányra tévedtek.

Alig ismert részletek egy nap népről

A könyv nem egyszerű memoár. Legnagyobb erénye, hogy Illés György a leglényegesebbet írja meg az orosz valóságról. Milyenek az oroszok, milyen a kultúrájuk, milyen az orosz világ? Évszázadokon átívelő, tartós jellemvonásokat mutat be. Ma, 2018-ban minden korábbinál érdekesebb, hogy mitől nehezen érthető Oroszország mások számára. De azt is megértjük, hogy aki benéz a kulisszák mögé, és megismeri a háttert, sok mindent megszeret majd Oroszországban, az oroszokban, az orosz civilizációban.

Az orosz titok

A Kurírban már ismertettük a friss könyv szenzációs részleteit a Wallenberg-titokról.  “Az orosz titok” közönség előtti bemutatóját a független kis kiadók november 17-i előkarácsonyi vásárán rendezik meg.Természetesen ott lesz a szerző, aki rövidesen a Hatoscsatornán is beszél majd kötetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük