Tumultuózus jelenet a pályaudvaron! – Sztrájkoltak a Nyugatiban, vagy ennyire nincs munkaerő?

Nagyon megszívta az, aki szombaton este a Nyugati pályaudvaron akarta megvenni a jegyét vonatára. Hatalmas sorok alakultak ki a még működő automaták előtt, ugyanis a pénztárak 19.35-kor kirakták a „zárva” táblát.

Dübörgünk, mi?

A MÁV honlapjára – ugyan ki nézegeti azt? – 15.27-kor szűkszavú, semmitmondó bejelentés került ki:

Budapest-Nyugati pályaudvaron zárva lesznek a belföldi jegypénztárak augusztus 31-én, szombaton 19:35 órától szeptember 1-én 6 óráig. Ez idő alatt az utasok menetjegyeiket, bérleteiket a pályaudvaron található jegykiadó automatákból vásárolhatják meg.

A Közlekedő Tömeg facebook oldal adta hírül, hogy

Bezárt az összes pénztár a Nyugati pályudvaron, több mint 70-en állnak sorba az automatáknál. Szombaton 19:35-kor az összes jegypénztár bezárt a Nyugati pályaudvaron, holott a pályaudvar nyitvatartása alatt folyamatosan nyitva kellene lenniük. Az utasok így csak automatából tudnak jegyet vásárolni, melyek előtt jelenleg is kilométeres sorok állnak.

14 automatából 5 egyáltalán nem működik,

a maradék 9 automatából pedig 5 automatánál készpénzzel nem lehet fizetni. A MÁV helyszínen lévő mobilautója szintén zárva tart. Tehát jelenleg a 11 pénztár és 14 automata helyett összesen csak 4 automatánál lehet minden fizetési eszközzel jegyet venni. Ráadásul éppen augusztus vége van, mely minden évben a tanév előtti bérletvásárlási időszak tetőpontja.

Mindezek miatt hatalmas sorok állnak az automatáknál, az emberek csak 15-20 perc alatt tudnak jegyhez jutni, emiatt sokan le is késik az óránként járó vonatukat. Hiszen ha valaki jegy nélkül szállna fel a vonatra, 2600 forintra büntetnék meg.

Ilyen esetben természetesen a MÁV mobilalkalmazását is lehet használni,

ám az app használata meglehetősen bonyolult, lassú a regisztráció, csak bankkártyával lehet fizetni, bérleteket pedig egyáltalán nem lehet benne vásárolni, ami pont most, hónap végén kulcsfontosságú lenne.

Mégis miért zártak be a pénztárak?

Magyarországon kb. 80 vasútállomáson, többek között a Nyugati pályaudvaron sincsen elegendő pénztáros. Sokan nyugdíjba mentek vagy felmondtak, a MÁV-Start viszont csak úgy vesz fel újabb pénztárosokat, ha beleegyeznek, hogy később a jegypénztár helyett vonatokon, vezető jegyvizsgálóként is kell majd dolgozniuk. Márpedig ha valaki vezető jegyvizsgálóként szeretne dolgozni, akkor nem pénztárosnak jelentkezne, ezáltal alig van jelentkező az álláshirdetésekre.

Mit kellene tenni?

  • A MÁV-Startnak módosítania kellene az üzletszabályzatát oly formában, hogy a pénztárak zárva tartási ideje alatt a vonatokon is lehessen jegyet váltani büntetés nélkül, de csak felszállás után közvetlenül, a jegyvásárlási szándékot a jegyvizsgálónál haladéktalanul jelezve.
  • A MÁV mobilalkalmazás használatát is egyszerűbbé, felhasználóbarátabbá kellene tenni.
  • A MÁV-Startnak aktív toborzókampányt kellene folytatnia, hogy minél gyorsabban pótolni tudják a betöltetlen pénztárosi pozíciókat. Emellett külön kellene választani a pénztárosok és a jegyvizsgálók felvételét, hogy vonzóbb legyen az állás a jelentkezők számára.

Aki vasárnapra tervezi, hogy vonattal indul útra, ajánlatos otthon interneten jegyet váltani, így elkerülheti a rendkívül jól teljesítő NER legújabb bizonyítékának idegekre és az egészségre ártalmas voltát. Hajrá Orbánia!

One thought on “Tumultuózus jelenet a pályaudvaron! – Sztrájkoltak a Nyugatiban, vagy ennyire nincs munkaerő?

  • A Déliben nemrég ugyanez történt a nyári csúcsforgalom közepén velem, valamikor 2 hete. Kérdésem: Juli néni Bivalybütyködről 88 évesen, 6 elemivel hogyan fog jegyet váltani? Igaz is fizessen büntetést, esetleg csak szállítsák le a vonatról a legközelebbi állomáson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük