Kerítésen innen

Turista-elhárítás Orbán-módra, avagy az országjáró-buszok vári behajtásának annyi!

Turista-elhárítás Orbán-módra, avagy az országjáró-buszok vári behajtásának annyi!

Orbán Viktor nem csípi, ha bármi, vagy bárki az útjába álljon. A regnáló miniszterelnök és a “skacok” lassan, de biztosan saját játszóterükként kezelik a világörökség részét képező budai vár területét, amit a folyamatossá váló át- és beépítések miatt néha bizony itt-ott le kell zárni. Egy ilyen alkalommal szakadhatott el az Orbán-cérna és a tehetetlen dühöt tett követhette…..

“Mélytorok” szerint….

“A közműcsere miatt beszűkült vári kihajtónál (a Lovas út mellett) június 10-én Orbán Viktor autója beszorult két turistabusz közé, a min.elnök dührohamot kapott, és úgy döntött, hogy a munkák végeztéig (szeptember 30.) a turistabuszok vári behajtásának annyi.

Ezt persze nem merik megírni a hírportálok, de szakmai körökben tudott (ugyanis a következő munkanapon már a szakma képviselőivel egyeztetett a TEK a tiltásról, persze nulla engedménnyel)….” (forrás) Egy hozzászóló szerint:

“…turisták megoldva! Következik a magyar állampolgár! Kicsit lassabban, kicsit finomabb megoldással, de szépen fokozatosan majd őket sem kell beengedni és akkor majd eljő a királyság kora ismét! A legszebb az egészben az lesz, hogy ehhez majd még tapsikolnak is a magyarok, miközben elegánsan a lakó ingatlanokat és más intézményeket kisajátítanak, mert “higgyétek el mi segíteni akarunk rajtatok…”

Következmény….

Próbára teszi az utazási irodák kreativitását a budai Vár turistabusszal való megközelítésének ellehetetlenülése, a programgazdák a csoportok igényeihez és lehetőségeihez mérten keresik az alternatív megoldásokat. A Várban található látnivalók üzemeltetői aggódnak a főszezonért – írta a helyzetről a turizmus.com. 

„A korlátozás bevezetése óta nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy találjunk legalább részben működtethető megoldást. Már sok megbeszélésen vagyunk túl, több ötlet kivitelezhetőségét megvizsgáltuk, várjuk a legutolsó, legélhetőbb verzióról szóló döntést”

– nyilatkozta szerkesztőségnek György Anita, a Premium Incoming Budapest ügyvezető igazgatója, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnökségi tagja. 

15 centiméter….

Az elöregedett távhő- és gázvezetékek cseréje miatt több helyen forgalmirend-változást vezettek be a budai Várban, s ennek részeként

az eddigi 3,65-ről 3,5 méterre csökkentették a magasságkorlátozást a Hunyadi úton, ezáltal szinte lehetetlenné vált a Várnegyed autóbusszal való megközelítése a turistacsoportok számára.

A forgalmirend-változás, mely nagy vihart kavart a beutaztatással foglalkozó vállalkozások körében, szeptember 30-ig van érvényben. Ahogy a szakember a lap kérdésére válaszolva hangsúlyozta, sajnos

egyelőre nincs más választás, a következő főszezoni heteket kényszermegoldásokkal kell az utazási irodáknak „túlélniük”.

Ugyanakkor jelen pillanatban is dolgoznak azon, hogy legyen egy köztes megoldás, hiszen a külföldi partnerekkel fennálló szerződéseiket, melyekben benne van a Vár meglátogatása is, nem tudják egyébként teljesíteni.

Jobb híján marad a lábbusz

A korlátozás nyomán kényszerűségből átalakították át a turistacsoportok budapesti programjait az utazási irodák. Amelyik irodának van erre lehetősége, a megközelítés anomáliái miatt

teljes egészében elkerüli és kihagyja programjából a Várnegyedet, és más elemekkel, például a Parlamentnél vagy a Dohány utcai zsinagógánál tett megálló beiktatásával teszi színessé a programot.

Hogy a túlpart látnivalói mégse maradjanak ki teljesen, idegenvezetőik

a pesti rakparton megállva beszélnek az attrakciókról, arra motiválva az utasokat, hogy szabadidejükben, egyénileg ejtsék meg a látogatást.

Abban ugye egyetértünk, hogy az így hoppon maradt hozzánk látogatók nem jönnek majd ide újra, hogy megcsodálják az amúgy tetszetős látnivalót. Sőt, arra is nagy az esély, hogy “szájhagyomány” útján megemlítik barátaiknak, ismerőseiknek, hogy Magyarországon az utazásiirodák nem tudják maradéktalanul teljesíteni, amit megfizettek. A jóltájékozottak hazatérve az okokról is “pletykálhatnak”. Országimázs Orbán-módra……

Visszaesés napról napra….

A forgalom visszaesése a korlátozás bejelentését követő napokban egyből érezhetővé vált, a főszezoni zsúfoltságnak nyoma sincs a Várnegyed utcáin. A budai Vár ikonikus épületeként a Halászbástya normál üzemben jelentős turistaforgalmat fogad, előfordul, hogy a csodás panoráma kedvéért egyetlen nap alatt 1500 fő vált jegyet a felső kilátóteraszra.

Az autóbuszok behajtását korlátozó döntés óta jelentős visszaesést tapasztalunk, mely két részből adódik össze. A szervezett turizmus nem tudja felhozni a csoportokat, ami óriási veszteség, emellett az egyéni turisták száma is visszaesett. A folyamatos promóció ellenére a csökkenés 75-80 százalékos”

– nyilatkozta lapunknak Dőri Tamás, a Halászbástyát üzemeltető Budavári Kapu Kft. ügyvezetője. Az egyéni turizmus visszaesésének okát még vizsgálják, de a szakember szerint jól látszik, hogy az egyéni látogatásoknak a szervezett turizmus a motorja:

a Várban rejlő lehetőségeket megismerve a csoportos látogatás után sok turista visszatér, hogy a látnivalókat alaposan, a saját tempójában ismerje meg.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Kapcsolódó

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!