A tusványosi tábor immár 30 éve nemcsak az ott elhangzó Orbán-beszédekről híres, de a magyar nacionalizmus és szeparatizmus fáklyavivője is. A közönség ráhangolása a szokásos főattrakcióra, a vezér hétvégi beszédére már ma, a tábor első napján megkezdődött.

“Katona! A halálban is számítunk rád!”

A magyar Honvédelmi Minisztérium illetékese szerint a nemrég, nemcsak kegyeleti okokból nagy vihart kavart  úzvölgyi katonatemetőben eltemetett és a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt.

A bejelentést Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka tette szerdán Tusnádfürdőn -hol máshol- az úzvölgyi katonatemetőről, valamint a Hargita és Bákó megye közötti határvitákról szervezett pódiumbeszélgetésen. A HM képviselői ki is osztották az öt magyar katona – Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Kuzma György, Madaninecz György és Román Mihály – halálát nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát.

Németh Szilárd, a HM államtitkára a beszélgetésen kijelentette: a magyar kormány a történeti hűség, a szakmaiság szempontjait és a jogi normák betartását próbálja érvényesíteni a katonatemető ügyében.

Arról a Rezsibiztosból lett államtitkár és főszakács nem beszélt, hogy az ilyen és ehhez hasonló, nyíltan provokatív eszmecserék mennyit ronthatnak Magyarország és Románia viszonyán, különösen úgy, hogy Románia területén rendezik meg azokat.

1 hozzászólás

  1. Nem értem, hogy a románok miért engedik garázdálkodni ezt a tolvaj bandát, többek között Posványoson is???

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét