Túltermelési válság: újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

 63-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. A legutóbbi választáson, 2014-ben összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Újabb tíz párt

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 53 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.

A testület keddi ülésén további 10 pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik), Zöldek Pártja (Zöldek), Demokratikus Koalíció (DK), Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt (MCF-ÖMP), Tenni Akarók Magyarországi Pártja (TAMP), Magyarországért Demokratikus Párt, Haza Mindenkié Párt (Haza Mindenkié), Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt (Nemzet és Béke), Családok Pártja (CSP), Szociáldemokrata Párt (SZDP).

Van lehetőség a felülvizsgálatra

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük