Semmi kétség, mondjuk a tutit – Időjárás-jelentés

Az utóbbi napok időjárás-jelentései tele voltak “talánokkal, lehetekkel”. Most az Időkép segítségével végre megmondhatjuk a Tutit. Mivel felelősségteljesen járunk el, egyenlőre még nem jósolunk karácsonyra és szilveszterre, de tény, hogy ami most történik “odafent” annak már komoly hatása lehet az év vége időjárására is.

Hétvége

Szombaton reggelre kelet felé távozik a csapadék, de eleinte északkeleten még kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat. Nyugaton hajnalban sűrű köd, rétegfelhőzet képződhet. Délelőtt átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de délután újabb mediterrán ciklon érkezik, dél felől ismét csapadékmező éri el hazánkat, mely jellemzően eső, de a magasabb területeken hózápor formájában is hullhat. Hajnalban -4, +5, délután -1, +10 fok várható. Északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.

Vasárnap több helyen indulhat esősen a reggel, a Dunántúlon néhol vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Az északias szél délen, délkeleten élénk lehet. Hajnalban -3, +5, napközben 4-8 fok várható.

Jövőhét

Hétfőn végre átmeneti szünet következik a csapadékban: nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Reggel északnyugaton és délkeleten előfordulhat még gyenge eső, zápor. Hajnalban sokfelé fog fagyni, több helyen pára, köd is képződhet. Kora délután a mérsékelt szélben 5-10 fok várható.

Kedden – a változatosság kedvéért – újabb mediterrán ciklon érkezhet, délnyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet és többfelé számíthatunk csapadékra, feltámadó szélre.

Szerdán elvonul a csapadék, nyugat felől csökkeni fog a felhőzet.

Ahogy távolodunk a mai naptól úgy változnak egyre szűkszavúbba az előrejelzések, hiszen egyre kevesebb és kevesebb dolog érzékelhető pontosan, végül, lásd szerdára már csak a tandenciák maradnak, legalábbis a felelős időjárás-jelentés szerint.

Közlekedésmeteorológia

Szombaton eleinte elsősorban északkeleten találkozhatunk latyakos, havas útszakaszokkal. Napközben északon elszórtan számíthatunk záporokra, a magasabb részeken hózáporokra, majd átmeneti szünet után délután dél felől újabb csapadékmező érkezik, egyre többfelé számíthatunk esős időre, nedves, vizes, csúszós utakra, érdemes nagyobb követési távolságot tartani. Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Orvosmeteorológia

Szombaton hidegfronti hatás érvényesül.A nedves, párás időben könnyen megfázhatunk. A nátha elkerülésére öltözzünk rétegesen, óvjuk fejünket, nyakunkat is a hideg levegőtől! A mozgásszervi betegek védjék beteg csontjukat, ízületüket, mert a szél, hideg levegő hatására ezek fájdalma fokozódhat. A borús idő a hangulatot is negatívan befolyásolja. Nyomottság, levertség jelentkezhet. A reakcióidő megnő, a reflexek lassulnak. Ködben, párás időben a látótávolság csökken ill. a távolságbecslő képességünk is megváltozik; a közeli tárgyakat is messzebbinek észleljük, ami balesethez vezethet. Ha volán mögé ülnek gondoljanak erre, és vigyázzanak testi épségükre-figyelmeztet az EUMET.

Archívumun