Kerítésen innen

Tűzijáték újratöltve: egy kisfiú álma

kisfiú

Egy kisfiú álmán keresztül a magyar államalapítás utáni történelem nagy pillanatait élhetik át a részvevők a szombati, hagyományos tűzijáték során. 

Három Gripen kétszer húz át a Duna felett

Szombaton 19.30-tól a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa három Gripen repülőgépének köteléke kezdi majd meg. A vadászgépek kétszer húznak át a Parlament előtt a Duna felett, délről északi irányba repülve. Az első áthúzás során nemzeti színű füstöt húznak, majd pár perccel később, visszatérve, a Parlament előtt meredek emelkedést hajtanak végre utánégető alkalmazásával.

A szombaton 21 órától kezdődő, Tűz és fény játéka nevet viselő, az államalapítás és Szent István előtt tisztelgő hagyományos tűzijátéknak monumentális fényfestés, fény- és drónshow is része lesz. 

A tűzijáték kerettörténetében egy kisgyermek álma elevenedik meg a Duna felett

A kisfiú a Szent Korona szellemével találkozva repül végig az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein a hódítók korától egészen a 20. századig. 

Az első blokkban az államalapítás utáni történelem eseményei állnak a középpontban, a második rész a Hunyadi-kornak és a nándorfehérvári diadalnak állít emléket, a harmadik szakasz az 1848-as forradalmat és szabadságharcot mutatja be, a negyedik pedig az 1956-os eseményeket emeli ki.

A produkció utolsó percei a magyar történelmet, jelenünket és jövőnket állítja párhuzamba

Az idei tűzijáték és a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tart. A 40 ezer pirotechnikai eszközt könnyen felismerhető, látványos motívumok és alakzatok színesítik, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészíti ki. A hidak és Budapest egyes ikonikus helyszínei külön világítást kapnak, a látványt pedig tovább fokozzák a Duna vizét színező, világító elemek és az égre vetített élő hologramok.

A mintegy 35 perces műsorban párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a kilátogatók, amit Besnyő Dániel fényfestőművész motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm, és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték tesz még élvezetesebbé. A zenei aláfestésről Elek Norbert zeneszerző gondoskodik a Budapest Scoring Orchestra közreműködésével. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte, hogy a szombati tűzijáték alkalmából a kedvezményes árú frissítőkről és ételekről ismét a Szent István-nap hivatalos partnerei gondoskodnak. A vendéglátóhelyek 18 és 23 óra között  tartanak majd nyitva.

A bisztrókat a budai oldalon a Clark Ádám téren, a Batthyány téren, a Döbrentei téren, a pesti oldalon a Március 15. téren, a Vigadó téren, és a Széchenyi felső rakparton, az Olimpia parknál találhatják meg a látogatók. 

Bővebb információk a programsorozat applikációján és honlapján, a www.szentistvannap.hu weboldalon találhatók.

Erre számítson, ha közlekedni akar a pót-tűzijáték napján Budapesten!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A Szabadtéri Színpadon jubileumi Fenyő koncert, a Dunán tűzijáték, a Margitszigeten handbike

About Author

Szólj hozzá!