Sorting by

×

Magyar György: a tűzzel játszik a hatóság, ha nem veszi komolyan a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályokat

Amennyiben egy gyógyszer alkalmazását nem a szakmai szabályoknak megfelelően engedélyezik, az felvetheti egyebek mellett a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúját. 

A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, mert a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított orosz oltóanyag nem teljesen egyezik az iratok szerint

– értesült a Népszava. Erre a felvetésre is választ várt több szakértő – akik közül néhányan visszaléptek –, amikor a Szputnyik V vakcina engedélyezése során kikérte álláspontjukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Ez az ügy is szóba került az ATV A nap híre című, Simon András vezette műsorában szerdán. Az adás vendége volt Barna Zsuzsa újságíró, a Nyugati fény munkatársa, Gréczy Zsolt, a DK tanácsadója és magam is.

Abban a résztvevők egyetértettek, hogy az alacsony oltási kedv nagyrészt a vakcinák iránti bizalom hiányára vezethető vissza, amelynek oka elsősorban a hiányos tájékoztatás

Amennyiben a Népszava információja igaz, nyilván ez sem erősíti az oltási hajlandóságot. Meg az sem, hogy félő: az orosz vakcina engedélyezésében résztvevő szakértők nem a saját legjobb meggyőződésük alapján, hanem állítólag némi kormányzati nyomásra bólintottak rá sietve az oltóanyagra, s a külgazdasági és külügyminiszter leszerződött mindjárt egymillió adagra.

Amit pedig az adás idején még nem tudtunk: a kormány a koronavírus-vakcinák engedélyezési eljárását felgyorsítandó arról döntött, hogy minden olyan, a világban alkalmazott oltás, amellyel több mint egymillió embert oltottak be és veszélyhelyzeti felhasználási engedélyt kapott, Magyarországon is megkaphatja ezt az engedélyt. Ugyanakkor hangsúlyozták: ettől függetlenül minden behozott vakcinát a felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is ellenőriz.

Ennél azért alaposabb, tételes tájékoztatást is kaphatnánk például a koronavírus.gov.hu oldalon arról, melyik vakcina mennyire hatásos, milyen mellékhatásokkal kell számolni, ezeket a gyártók megfelelően dokumentálták-e. Nem kevésbé lenne fontos, mikor és hol kezdődnek meg a tömeges oltások, azokról hogyan fogunk tájékoztatást kapni, és az egyes készítmények között miként választhatunk.

Büntetőjogászként fel kell hívnom a figyelmet néhány kérdésre

 • Amennyiben a vakcinák vizsgálata során bárki valamilyen szakmai mulasztást követett el, az kimerítheti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés tényállását.
 • Ha bárki utasítást adott a szakmai protokollok akár csak részleges figyelmen hagyására, az hivatali visszaélés lehet.
 • A hamis szakértői vélemény büntetőjogi szempontból azonosan ítélendő meg a hamis tanúzással.
 • Aki pedig bűncselekmény útján bárkinek kárt okoz, ezért polgári jogi felelősséggel tartozik. Állni kell a másoknak okozott anyagi kárt, a nem számszerűsíthető hátrányokért pedig sérelemdíj követelhető.

Végezetül senkit nem beszélek le az oltásról, mert ha megfelelő információk állnak majd rendelkezésemre, magam is beoltatom magam. Csupán jelezni akartam:

a tűzzel játszik, aki a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával engedélyezi humángyógyszerek alkalmazását.

De reméljük, hogy mindez felesleges gondolatkísérlet, és a büntetőjognak semmilyen szerepe nem lesz az oltási kampányban.

Forrás

politika

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.01.30 - 11:15
  Közvetlen hivatkozás

  Ha az oltási terv nem nyilvános, honnan tudhatta volna a hatvani polgármester, hogy szabálytalan az ő beoltása? Egyáltalán: milyen szabályt sértett meg?

  Az orvos, aki beadta neki, elkövetett valamit? Sértett jogszabályt vagy neki szóló utasítást (pl. amit az Operatív Törzs adott ki)? Mit kellett volna tennie a megmaradt oltással? Miután a helyzet valóban felveti a korrupció lehetőségét, nem a jogalkotó felelőssége, ha nincs szabályozás? Ha az orvosok kaptak utasítást az ilyen helyzetre, az miért nem nyilvános?

  Válasz
 • 2021.01.30 - 11:26
  Közvetlen hivatkozás

  A nyugdíjasok a fidesz számára másodrangú állampolgárok. Ők kapják a gyanús eredetű oltást „jó az nekik” alapon. Az ő életük kevesebbet ér (a fidesznek). Az olimpikonokat Modernával oltják: ők értékes emberek.

  Nem regisztráltam oltásért. Akartam az oltást, de meg akartam várni a tapasztalatokat. Jól tettem: most már nem vagyok benne biztos, hogy akarom. Abban igen, hogy ha mégis, csak az EMA által engedélyezett oltással.

  A kormány túl akar lenni a járványon, kerüljön ez bármibe. Akár emberek életébe. A járványt poltikai kérdésnek tekinti, mert szakemberei nincsenek, vagy ha vannak, szükségtelen díszletnek tekinti őket.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.