Közel egy éve történt, de csak a napokban derült fény arra, hogy az Uber-adatok sincsenek biztonságban. Egymillió, a céggel utazó személy és hatszázezer sofőr személyes adatait lopták el egyelőre ismeretlenek.

Meghekkelték az Uber számítógépes rendszerét, és ellopták több tízmillió ügyfél adatait – jelentette be a személyfuvarozó cég. Az Uber, a világ egyik legnagyobb fuvarközvetítő társaság azt felejtette el megemlíteni a felhasználóinak és sofőreinek – összesen 57 millió embernek – hogy hackerek tavaly októberben ellopták a cég teljes ügyféladatbázisát. Pénzügyi információk nincsenek közötte, de így is hatalmas a gond.

https://youtu.be/51SkQPVs-g0

A társaság szerint két hekker hajtotta végre az akciót, de az nem világos, hogy a maguk szakállára, vagy másnak dolgoztak. Az über amerikai sofőrjei közül 600 ezernek a jogosítványa számát is begyűjtötték. Az adatszivárgás így is nagyon kínos a cégnek, különösen mert az is kiderült, hogy elsőre egy 100 ezer dolláros váltságdíj megfizetésével próbálták megelőzni az adatok elterjedését.

Az ügy miatt az Uber azóta lemondott teljes biztonsági részlegét elő lehet venni. Nagyjából semmi sem úgy csináltak, ahogy a törvények vagy az üzleti etika megkövetelte volna. A probléma kezelése is jellemző a cégre: a vezetők számlájának monitorozását és csalásfigyelő szolgáltatás bevezetését ígérték meg. Az adatlopásról nem most hallunk utoljára. A New York-i államügyész már bejelentette, hogy nyomozást indít az ügyben.

Az amerikai székhelyű nemzetközi szolgáltató cég minden országban, amelyben csak jelen van, felbőszítette a taxisokat alacsony áraival és utasregisztrációs rendszerével. Mindenütt betiltását követelik a tisztességes piaci verseny nevében.

Forrás: The Guardien ( https://www.theguardian.com/international )

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét