Azt írja az Origo, hogy – a jelzők a szokásosak és mindez sokszor közbeiktatva – Soros alapítványán keresztül “szinte korlátlan pénzforrásaival” – esetünkben szerintük is 360 millióval – átvenné a magyar kultúra irányítását. Pár kattintás és kiderül: a Nemzeti Színház 2 milliárd állami közforint-támogatás után 150 millió veszteséget termelt.

Akkor most mi van?

Ott szúrja el a Fidesz-kommunikáció, hogy állandóan túltolja a dolgot. Annak aki erre fogékony és még gondolkodni is hajlandó, elég lenne annyi, hogy “Soros már megint belénk akar dumálni és ez ugye felháborító, hátrafelé nyilazandó!”

Teljesen felesleges össze-vissza kamuzni. A kiakadás akkor is elérhető lenne, ha kifacsart logika mentén végiggondolva ugyan, de maradnának a tényeknél.

Mert miről is van szó?

A kiborulás tárgya, hogy

“A Nyílt Társadalom Alapítványok 360 millió forintos támogatást nyújtanak független művészeti és kulturális projektekre egy olyan időszakban, amikor aggasztóan megnőtt a politikai szempontok szerepe az állam kulturális és művészeti támogatási rendszerében

Az új kulturális alapot a budapesti Summa Artium kezeli majd, ami a nyilvánossághoz fordult, hogy egy új alap segítségével támogathasson olyan művészeti és kulturális programokat, amelyek a művészeti értékeken kívül álló okokból nem számíthatnak az adófizetői pénzből finanszírozott állami támogatásra. Az Nyílt Társadalom Alapítvány ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott abban a reményben, hogy példáját sok magyar vállalkozás és magánszemély követi majd.

A Nyílt Társadalom Alapítványoknak nem lesznek képviselői a független alapban és így nem lesz beleszólásuk a támogatási döntésekbe.”

“Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke kijelentette: “Magyarország kormánya nagyvonalú pénzügyi támogatója a művészeteknek. Sajnos ezekhez a támogatásokhoz politikai elvárások tartoznak. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk egy olyan alaphoz, amely független alkotókat támogat, akik segítenek mások szemével látni a világot, meglepnek, örömöt okoznak és felcsigázzák az érdeklődést a nekünk mutatott lehetőségekkel.”

Mindez origoul….

“Soros György és hazai hálózata most már nemcsak a politikai és a közéleti eseményeket szeretné szervezetein keresztül a kedve szerint befolyásolni Magyarországon, hanem a kulturális életet is el akarja foglalni. Persze, szokás szerint a „függetlenség” támogatásának folyamatos hangsúlyozása mellett.

Ugyanis néhány napja a Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján számolt be arról, hogy a „nagylelkű” bevándorláspárti spekuláns 360 millió forinttal támogatja vélhetően a „függetlennél függetlenebb” – értsd: liberális, kormányellenes – művészeket.”

“Valójában arról van szó, hogy Soros hatalmi mániája már nemcsak a politikai élet befolyásolásának vágyát foglalja magában, hanem a kulturális életét is. Az elmúlt évek pedig bebizonyították: Soros bármi mellé odaáll, és bármit támogat, ami a magyar, jobboldali kormány ellen van.”

Ugye milyen más?

Szóval az van, hogy olyan emberek kapnak támogatást – a nemzetileg rendben lévőkkel ellentétben nem milliárdokat, hanem fejenként pár százezer forintot a túléléshez – egy magánember saját, külön bejáratú pénzéből, – nem a zemberekéből, vagyis mindannyiunkéból – akiket a regnáló kapcsolatba hozna egy kanál vízzel.

Mivel az Origo, csakúgy, mint a többi nemzeti lap és portál, nem abból él, hogy olyan híreket közöl, ami sokakat érdekel és igazságalapjuk is van, így nem kell azzal törődniük, hogy tudnak-e fizetést adni az embereiknek hónap elején, hiszen mély a Fidesz-zseb, vagyis az Öné, meg az Öné és az Öné is. Persze, amíg hagyjuk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét