Ugyanazok nyomozzák ugyanazt, ugyanúgy – ugyan már kérem

Gyökér, lomb és száraz ág
Háromféle valóság
Ki háromból csak egyet lát
Nem látja a fát magát
(Bródy: Vásárhely)

A nyomozást most ismét elrendelték az ELIOS ügyben az OLAF miatt. Kérdés, hogy akik egyszer már megszüntették a nyomozást ez ügyben, azok most mire fognak jutni? Nincsen arról hír, hogy házkutatásokat, lefoglalásokat tartanak több helyen nagy erőkkel.

Előzmény

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), egyszer már megszüntette a nyomozást az annak idején Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt viselt dolgait illetően. Hódmezővásárhely illetékességéről a témában először a helyi sajtó adott hírt, mivel első ízben Hódmezővásárhelyen cserélték le LED-fényre a teljes közvilágítást, ami összesen 6830 lámpatestet jelentett. (Erről archív olvasható!) Egyébként a tegnapi kormányinfón Lázár elárulta, hogy Hódmezővásárhelyen nem tud az utca szélén vizelni este, mert olyan jó a közvilágítás.

A kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. volt. Ennek akkori egyik tulajdonosa a miniszterelnök későbbi veje, Tiborcz István volt. (Erről archív olvasható!) Vajon kinek a fejében pattant ki a közvilágítási projekt ötlete először és ennek összes történeti tényállási körülményeit vizsgálta-e a nyomozó hatóság és most megteszi-e?

A vőlegény

Tiborcz nevét csak 2013-ban, Orbán lányának vőlegényeként ismerte meg az ország, de Orbán Viktor egy akkori interjúban közölte, hogy ő már öt évvel korábban megismerkedett vele, a szüleit pedig még régebb óta ismeri. Tiborcz egyébként kapcsolatban volt az Orbán-családdal már a hódmezővásárhelyi szerződés idején is – közlöm a Vásárhelyi Hírek akkori információját a mihez tartás végett.

Ahogy azt a Direkt36 korábbi cikkeiben bemutatta, a beruházások idején az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonában lévő cég sikereinek titka az volt, hogy sok városban eleve nekik kedveztek a feltételek. Sőt, arra is van bizonyíték, hogy a cég emberei bizonyos esetekben már a beruházások megvalósítására kiírt uniós pályázat megjelenése előtt egyeztettek a projektekről az érintett városokkal. Ez arra utal, hogy a cégnek előbb voltak információi az egész uniós programról, mint az abból pénzt kapó városnak.

A nyomozást elrendelték ismét az ELIOS ügyben. Kérdés, hogy akik egyszer már megszüntették a nyomozást ez ügyben, azok most mire fognak jutni? Nincsen arról hír, hogy házkutatásokat, lefoglalásokat tartanak több helyen nagy erőkkel. Mint hajdanán, amikor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya két, a Norvég Civil Támogatási Alap által nyújtott anyagi eszközök felhasználásához köthető nyomozásban hat helyszínen tartott házkutatást az állomány 43 emberével.

Az após

Mellesleg, mint a Népszava szerint hiába mondta egy hónapja Orbán Viktor, hogy ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel, több jel utal rá, hogy mégis. Az OLAF-iratok  szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios.

Márpedig Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, azt állította könyvében, hogy a kormányfő hetente végigvette a fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlónéval az éppen folyamatban lévő tendereket, ők döntöttek arról, „melyik pályázatok nyerjenek”. 2015-ben ezt Orbán Viktor maga is elismerte.

Szépen vagyunk, nem mondom. Minden magyar jól gondolja meg hát döntését áprilisig!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük