Kerítésen innenGyorshír

Ügyes! Úgy mond le Patyi András az elnöki posztról, hogy maradhasson

Az NVB tagjaihoz már befutott Patyi András elnöki lemondó nyilatkozata, aminek tudomásul vételéről a testület kedd délután dönt. Ebből az tűnik ki, hogy a hvg.hu információinak megfelelően, a „bírságkirály”-ként elhíresült elnök valóban részt akar venni saját utódjának megválasztásában. Az új vezetőnek kiszemelt Rádi Péter állítólag könnyen irányítható, és a Patyi-vonalat viheti tovább.

A cél a Közigazgatási Felsőbíróság vezetése

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai elektronikusan már megkapták Patyi András lemondó nyilatkozatát – derült ki a testülethez közeli forrásból. A találgatások szerint azért távozik, mert ezzel elhárítja még egy akadályát annak, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.

A kedden körbeküldött nyilatkozatból kiderül, hogy a HVG értesülésének megfelelően Patyi csak a bizottság elnöki posztról mond le, de továbbra is tagja marad az NVB-nek. Így rögtön azután, hogy lemondását a bizottság tudomásul veszi, már részt is vehet tagként a saját utódjáról szóló voksolásban.

Marad a tiszteletdíj

Ennek másik pozitívuma számára egy névtelenséget kérő, NVB-hez közeli forrás szerint az, hogy tagként továbbra is jár számára a tiszteletdíj.

Az eddig póttagként ténykedő Rádi Péter lehet az új NVB-elnök. Egy forrás szerint „sok mindent elárul, hogy Patyi András részt akar venni az új elnök megválasztásában, jól mutatja, hogy egy könnyen irányítható embert akartak, aki a kormányhoz húz, a Patyi-vonalat viszi tovább”.

Meglepetés nemigen várható, hiszen az NVB-ben a Fidesz és a KDNP delegáltjaival kormányoldali többség érvényesül.

Nem várható érdemi változás

Az ügyvéd Rádi Pétert 2013-ban választotta meg a parlament póttagnak, 2015-ben ült be a testületbe, amikor Csenterics Ferenc elhunyt, és átvette a helyét. Belső forrás szerint azóta mostanáig nem sok vizet zavart, „tőle biztosan nem várható, hogy érdemi változást tervez”.

„Hároméves, póttagként töltött múlttal lesz egyből elnök egy olyan időszakban, amelybe beleesik az EP-választás és a jövő évi önkormányzati választás. Könnyen kiderülhet, mennyire nagy a kabát” – jegyezte meg.

Több lépésből is úgy tűnik, hogy Patyi az új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: júliusban bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd benyújtottak egy törvénymódosítást, aminek köszönhetően, ettől kezdve pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Patyi András akkor lett „bírságbajnok”, illetve „bírságkirály” címkével ismert, amikor a választások törvényessége felett őrködő testület első számú vezetőjeként megalázkodva sajnálkozott Orbán Viktornak, amiért az NVB megbírságolta az óvodásokkal tolt kampányért. Az NVB-elnökhöz méltatlan viselkedés abból a videóból derült ki, amit maga a kormányfő tett ki a kampányidőszakban közösségi oldalára.

Párbeszéd: a kormány felszámolja a bíróságok függetlenségét

A Párbeszéd arra szólítja fel a Fideszt, és azt követeli a kormánytól, hogy ne Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság leköszönő elnökét nevezze ki a közigazgatási bíróság élére – közölte az ellenzéki párt szóvivője.

Barabás Richárd keddi budapesti sajtótájékoztatóján arra is felszólította a kormányzatot, hogy „ne folytassa a bíróságok függetlenségének további felszámolását”, és ne fideszes pártkáderekkel töltse fel az egyébként szétválasztásra szánt hatalmi ágakat.

Elmondta, a Párbeszéd attól tart, hogy az új közigazgatási bíróságot nem szakmai alapon, hanem a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően szervezik majd meg, és így a Kúriából kiszervezik majd azokat a kényes ügyeket, amelyekben a Kúria eddig a kormánypárt számára kellemetlen döntéseket hozott.

Közölte, ha az új közigazgatási bíróság nem politikai, hanem szakmai alapú akar lenni, akkor az első lépése kell, hogy legyen a kormánynak, hogy a Kúria eddigi közigazgatási bíráit „kérdés és pályázat nélkül” átveszi.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: HVG, MTI)

 

About Author

Szólj hozzá!