Ügyész és ügyvéd a rendszerváltás utáni hazai katyvaszban

Két korszak a majd három évtizedből. Két jellegzetes figurával a porondon. A szabolcsi viszonyokban jártas Seszták Miklós a cégtemetések szertartásainak ismerője, míg Szeszák Gyula a Hajdúságot ismeri jobban, annak ügyes-bajos dolgaiban volt inkább jártas.

Csak voltak mind a ketten. Mert Seszták 1996-tól miniszteri kinevezéséig volt ügyvéd, míg Szeszák, aki koránál fogva akár apja is lehetne a fejlesztési miniszternek, megyei főügyész volt mindaddig, míg le nem váltották. Egy dologban azért hasonlítottak egymásra. A gyanú árnyéka vetődött mindkettőjükre.

Mekkora különbség mégis: az egyik vádló volt, a másik pedig védő.

A védő

Ügyvédként – a hírek szerint – korábban több száz gyanús cég alapításában segédkezett, egykori cégénél – az Enternet Invest Zrt.-nél – az unió csalás elleni hivatala is vizsgálódott. Sokat támadták kinevezése után. Seszták elmondása szerint személyesen Orbán Viktor kérte, hogy tartson ki – írta a 444.hu.

Seszták Miklósnál felmerült, hogy politikai befolyását érvényesíthette a gyanús körülmények között győztes pályázók javára. Most meg a legújabb hírek arról szólnak, hogy könnyen lapátra kerülhet. Mi történhetett a kisvárdai kiválasztottal, aki nyilván munkásságának jutalmául lett miniszter. Mit követhetett el, ami miatt elveszíthette Orbán jóindulatát? Csak nem a kampány-cukiság áldozata lett? Vagy lehet, hogy nem egyeztetett a kormányfővel, mielőtt ismerősei még szexshopjukra is kaphattak uniós támogatást. 

 Az ügyész

Tíz évvel ezelőtt Teniszcipő a fékpedálon. Bűnpártolás? címmel írta meg Szeszák az egykori legfőbb ügyészről a bűnpártolásra vonatkozó véleményét, ami miatt aztán eljárás alá is vonták őt. Pedig róla igazán nem mondható el, hogy a jogban járatlanként, képzettség nélkül került anno a megye főügyészi székébe. Szeszák Gyulát nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségével hozták hírbe felettesei.

Részlet egy 25 évvel ezelőtti Szeszák levélből:

„1993.01.25 – Ig.18-13/1993. sz. levelemben arról tájékoztattam a legfőbb ügyészt, hogy bizalmas információk, a Debreceni Vasuti Igazgatóság számítógépes nyilvántartásából nyert adatok alapján, egy olajvonat elfogása iránt rendelkeztem és a VPOP. Különleges Ügyek Osztálya – Mészáros József alezredes – által foganatosított intézkedés alapján alapos gyanű merült fel arra, hogy Papp Imre Hajdu-Bihar megyei rendőrfőkapitány az illetékes vámhatóság intézkedésre jogosult tisztjének illetéktelen befolyásolása útján, mint a miskolci illetőségű Hungária Privát Petrol Kft. érdekképviselője kieszközölte, hogy 66 tartálykocsi gázolajat HTO-ként vámkezeljenek. (Megjegyzés : ez mintegy 70.000.000 Ft. fogyasztási adóbevétellel rövidítette meg a költségvetést.)”

Szeszák elcsúszott az olajon. Mazsola volt-e a képzett megyei főügyész, áldozata, balekja a rendszerváltást követő eredeti tőkefelhalmozás történetének, amolyan bugyuta Nógrádi Zsoltja, vagy a dolgokat feltárni akaró, hivatását szerető, lelkiismeretes szakember?  Üsse be nevét a Google-ba, és döntse el az olvasó!

Közös nevező

Gyanú volt mindkét esetben, de mégis mekkora különbség a kettő között! Az egyikbe a megyei főügyész belebukott, a másikba pedig a volt ügyvéd nem, sőt, miniszter lett belőle. Nem mindegy, hogy Kuzma Mihály, Pallag, vagy Bencsik András és Csintalan lesz az ember fiából. Mostanában inkább utóbbiaknak áll a zászló – Sesztákkal együtt. Ezt a csókos káderpolitikát, ilyen mélységben még abban az úgynevezett „átkosban” sem folytatták, pedig akkor is voltak bőven hasonlók.

Az ellenzék szeszáki vergődése az ellene folyó kritikai hadjáratban, vajon csupán politikai áskálódás, vagy tényeken alapuló, tárgyszerű bírálat? Döntse el az olvasó!  A belügyér Pintér talán tudja.  Már akkor is odafent volt karmester.

Szóval, nem mindegy, hogy Seszták, vagy Szeszák lesz az ember fiából. Nem mindegy, hogy a „Hallgatni arany”, a „Ne szólj szám, nem fáj fejem” uralkodik el a társadalomban – a „Szemesnek áll a világ”-gal együtt, vagy a „Vétkesek közt cinkos, aki néma” szemlélet. Ma a populizátorok vannak előnyben ebben a szerzés-mániás, illiberális világban, és a Seszták-félék választása úgy látszik, ideig-óráig kifizetődőbb!

Te kit – és főleg mit – választanál?

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük